1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tällainen olisi vasemmistoliiton budjetti: Lisää rahaa koulutukseen, perintöveron alennus romukoppaan

Vasemmistoliitto julkaisi oman vaihtoehtonsa hallituksen ensi vuoden talousarvioesitykselle eduskunnassa tänään tiistaina.

politiikka
Kari Uotila ja Li Andersson esittelevät vasemmistoliiton varjobudjetin Helsingissä.
Kari Uotila ja Li Andersson esittelivät vasemmistoliiton varjobudjetin Helsingissä tiistaina.Jarno Kuusinen / AOP

Vasemmistoliitto sijoittaisi koulutukseen sekä tutkimukseen ja tuotekehitykseen huomattavasti enemmän kuin nykyinen hallitus. Sen sijaan puolue peruisi muun muassa perintö- ja lahjaveron alennukset ja verottaisi pääomatuloja ja palkkatuloja yhdessä saman progressiivisen asteikon mukaisesti.

Vasemmisto julkaisi oman vaihtoehtobudjettinsa (siirryt toiseen palveluun) tänään tiistaina. Puolueen tiedotteen mukaan budjetin pysyvien tulojen ja menojen suhde on sama kuin hallituksen talousarviossa.

Koulutus, tutkimus ja tuotekehitys

Koulutukseen Vasemmistoliitto olisi valmis sijoittamaan 400 miljoonaa euroa enemmän kuin nykyhallitus. Tutkimukseen ja tuotekehitykseen puolue pistäisi 150 miljoonaa enemmän kuin hallitus.

Verotus

Vasemmiston vaihtoehdossa verotusta uudistettaisiin siten, että pääomatuloja ja palkkatuloja verotettaisiin yhdessä saman progressiivisen asteikon mukaisesti. Yrittäjävähennys, perintö- ja lahjaveron alennukset sekä kotitalousvähennyksen laajentaminen peruttaisiin.

Työelämä

Vanhempainvapaata uudistettaisiin 6+6+6-mallin mukaisesti. Vasemmistoliitto myös helpottaisi työttömien omaehtoista opiskelua, ottaisi käyttöön vähimmäistuntipalkan ja toteuttaisi kokeilun lyhennetystä työajasta.

Tuloerot

Vasemmistoliitto peruisi perusturvan leikkaukset ja etuuksien indeksijäädytykset. Lisäksi puolue kaventaisi tuloeroja korottamalla työttömyysturvan ja asumistuen suojaosat 500 euroon kuussa ja kasvattamalla kunnallisverotuksen perusvähennystä.

Muut oppositiopuolueet ovat jo julkistaneet omat varjobudjettinsa. Eduskunta keskustelee vaihtoehtobudjeteista huomenna keskiviikkona. Suora lähetys keskustelusta on katsottavissa TV1:ssä ja Areenassa kello 14 alkaen.

Lue seuraavaksi