1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Analyysi: Poliitikkojen ja politiikan uskottavuus edellyttää päätöksiä sote-uudistuksesta – kuinka kova hinta sitä maksetaan?

Sote lausuntokierros on päättymässä. Seuraavina viikkoina ja kuukausina hallituksen ja eduskunnan on kyettävä päättämään, minkälaisen sote-uudistuksen ihmiset saavat.

sote-uudistus
Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros
Stina Tuominen / Yle Uutisgrafiikka

Sote-uudistuksen vaikein asia hallituksesta toiseen on ollut poliittinen päätöksentekokyky. Pystyvätkö poliitikot päätöksiin ja jos, niin minkälaisiin. Kaikkien näiden vuosien jälkeen poliitikot eivät voi enää epäonnistua. Kyse on poliitikkojen ja politiikan uskottavuudesta.

Sote-uudistus on vaikeaselkoisuudestaan ja tuskastuttavuudestaan huolimatta muutos, joka koskee meitä kaikkia.

Epäonnistua ei voi, vaikka aikataulut ovat lähes mahdottomat. Aikatauluansan hallitus rakensi ihan itse ottamalla valinnanvapauden ja palvelujen yhtiöittämisen samaan aikaan tehtäväksi - oman hallitusohjelmansa vastaisesti. Ensiksi tarkoitus oli tehdä julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio ja rakenneuudistus, sitten siirtyä yksikanavaisen rahoituksen pohdintaan. Valinnanvapauden ja tuotannon monipuolistaminen oli vasta kolmas vaihe.

Koska uudistus on pakko saada aikaiseksi, riski on, että lopputuloksessa on paljon sellaista, mitä kukaan ei tarkoittanut tai toivonut.

Väliaikaista kaikki on vaan?

Mitä ikinä tulevina kuukausina mahdollisesti päätetään, se on monella tavalla keskeneräistä.

Nyt en tarkoita sitä, että digitalisoituvassa ja teknologisoituvassa sosiaali- ja terveydenhuollossa mikään koskaan voisi ollakaan lopullisesti valmista. Ei voi. Enkä tarkoita siitäkään, että laki voisi tehdä sote-muutoksen. Ei voi, koska uudistumisen onnistumisen lopullisesti ratkaisevat maakunnan ihmiset ja käytännön tekeminen.

Onko lopputuloksena sote-uudistus, jossa korjattavaa on niin paljon, että se haittaa tekemistä?

Valinnanvapauslainsäädäntöä on tehty tavattomalla kiireellä. Kun puhe kääntyy satoihin ja satoihin konkreettisiin yksityiskohtiin, tuntuu, että vastauksia ei ole ehditty miettiä. Olisko pitänyt päästä vähän pidemmälle?

Ihan turvalliselta ei tunnu sekään, että tuottajille maksettava korvausmalli ei ole vielä tiedossa, vaikka päätöksiä pitäisi tehdä lähiviikkoina.

Virkamiehet toki tekevät parhaansa ja enemmänkin. Vika on siinä, että ensin pitäisi tehdä kunnolla valmistelutyöt , ja vasta sitten päättää. Hallitus meni kuitenkin perä edellä puuhun: se teki valinnanvapaus- ja yhtiöittämispäätökset ensin, ja sen jälkee virkamiesten tehtäväksi jäi muuttaa päätökset todeksi. Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirrossa kunnilta maakunnille voidaan hyödyntää viime hallituskauden sote-valmistelua. Sen sijaan valinnanvapaudessa ja yhtiöittämisessä ei vastavaa valmistelutyötä ole. Suomessa yritetään tehdä vauhdilla sellaista, mihin esimerkiksi Ruotsi ja Englanti käyttivät monia vuosia.

Onko lopputuloksena sote-uudistus, jossa korjattavaa on niin paljon, että se haittaa tekemistä?

Kyse on poliitikkojen ja politiikan uskottavuudesta.

Hyödynnettäisiinkö meneillä olevat kokeilut ?

Sote on vuosisadan uudistus. Virkamiehet ehdottavat valinnanvapaus- ja monituottajamallin toimeenpanon vaiheittaista etenemistä. Lainsäädäntö pitäisi kuitenkinin säätää tällä hallituskaudella. Erityisesti kokoomukselle on tärkeää, että lainsäädäntö tehtäisiin nyt. Pelkona on, että jos demarit pääsevät valtaan ensi hallituskaudella, lait jäisivät säätämättä.

Jos lait säädetään tällä hallituskaudella, erilaisia meneillään olevia kokeiluja ei voida hyödyntää täysimääräisesti. Käynnissä ovat esimerkiksi vanhustenhuollon ja lapsi- ja perhepalvelujen kärkihankkeet. Palveluseteliä kokeillaan vuosina 2017-2018 useissa kunnissa.

Terveyden ja hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäen mielestä peruspalveluiden valinnanvapauden laajentamisesta voidaan säätää lailla vasta, kun laajentamiskokeilujen tulokset on arvioitu, ei yhtään aiemmin. Poliittisesti tämä ei liene mahdollista. Sote on pakko tehdä.

Ettehän unohda sote-uudistuksen tavoitteita mulle-sulle taiston ja poliittisen pakon keskellä.

Miksi sote-uudistusta tehtiinkään?

Tällä hetkellä sote-uudistus tuo ensimmäisenä monen mieleen rahan. Kustannuksia pitää hillitä, kilpailun pitää toimia, pienyrittäjien toimintamahdollisuudet pitää varmistaa, ja tehokkuutta pitää parantaa. Eikä siinä mitään, kyllä rahasta puhuminen on tärkeää. Yhä useampi kuitenkin myös kysyy, mihin unohtuivat ihmisten hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen sekä palvelujen yhdenvertaisuuden, saatavuuden ja vaikuttavuuden parantaminen.

Sote-uudistus on vaikeaselkoisuudestaan ja tuskastuttavuudestaan huolimatta muutos, joka koskee meitä kaikkia. Tulevat viikot ja kuukaudet ratkaisevat, missä raameissa muutosta tullaan tekemään.

Arvoisat poliitikot, kysyisin vaan: Ettehän unohda sote-uudistuksen tavoitteita mulle-sulle taiston ja poliittisen pakon keskellä. Ettehän?

Lue seuraavaksi