Himohiihtäjien odotus palkittiin – "Maistuu niin helekutin hyvältä"

Hiihtämisen himo vie Mikko Hippeläisen ja Tuomo Tuppuraisen ladulle, vaikka lunta olisi maassa vain kevyenä härmänä.

Tuomo Tuppurainen ja Mikko Hippeläinen lähtivät nauttimaan kauniista talvisesta säästä hiihtoladulle. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Talvella suksien päällä syke ja vauhti humisevat korvissa. Puijon tornin varjossa ensimmäiset hiihtäjät suksivat menemään jo marraskuun alussa. Eli sillä sekunnilla, kun lunta laskeutuu nurmikon päälle edes silmin havaittava kerros.

Tuomo Tuppuraisen hiihtokausi alkoi tänään ja hymy on nyt herkässä. Vaikka monen mielestä marraskuun ensimmäisillä lumilla hiihtävää voisi luonnehtia himohiihtäjäksi, Tuppurainen itse kiistää väitteet.

– Hiihto maistuu niin helekutin hyvältä, koska edellisestä kerrasta on pitkä aika. Ei tänne jäädy, kun syke nousee. Enkä minä ole mikään himohiihtäjä, Tuppurainen toteaa.

Tulen hiihtämään heti, kun on edes vähän härmää maassa.

Mikko Hippeläinen

Alkukaudesta sukset eivät ole vielä uusimmat ja hienoimmat, koska lumi ei peitä maata kokonaan. Noin kilometrin lenkin taittaa kuitenkin myös hiukan huonommilla suksilla.

Tuppurainen kiittelee ladulla toimivaa systeemiä, jossa hiihtäjiltä kerätyillä maksuilla lunta säilötään talvella tulevaa vuotta varten. Näin lumetushommiin päästään aikaisemmin.

– Joskus lumen levitys hiukan epäonnistuu ja ladulle lentää hiekkaa. Tämä on kuitenkin todistanut paikkansa, eikä se maksa kunnalle mitään, Tuppurainen kertoo.

Hiihtämisen himoa

Samalta ladulta löytyy myös toinen ensilumen hurmassa ulkoilemaan lähtenyt. Mikko Hippeläinen huitelee menemään 1970-luvulla valmistetuilla suksilla. Perustelu on sama kuin Tuppuraisella: alku- ja loppukaudesta mennään huonommilla välineillä kelin vuoksi.

– Tämä on hiihtämisen himoa. Tämä on loistava paikka ja tulen hiihtämään heti, kun on edes vähän härmää maassa, Hippeläinen kertoo.

– Liikuntamuotona tämä on kaikkein tehokkain, vaikkapa sauvakävelyyn verrattuna. Ei tämän tehokkaampaa löydy, Hippeläinen kehuu.

Viikset ja parta kuurassa hiihtelevä Hippeläinen ei myöskään liikoja kehuskele hiihtomäärillään. Talvessa kilometrejä kertyy "vain" joitakin satoja.