1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Marks & Spencer sulkee kymmeniä liikkeitä – Jatkaa Suomessa

Yhtiö vetäytyy lukuisista maista ja keskittyy Britanniassa ruokamyyntiin. Franchise-myymälät jatkavat.

Kuva: Andy Rain / EPA

Brittiläinen kauppaketju Marks & Spencer sulkee tappiollisia liikkeitä sekä kotimaassa että ulkomailla, yhtiö ilmoittaa. Ulkomailla yhtiö sulkee 53 liikettä kymmenessä maassa, muun muassa Pariisin Champs-Élysées-kadulla sijaitsevan vuonna 2011 avatun myymälän.

Liikkeitä suljetaan Ranskan lisäksi Kiinassa, Belgiassa, Virossa, Unkarissa, Liettuassa, Hollannissa, Puolassa, Romaniassa ja Slovakiassa, joissa toiminta on ollut yhtiön mukaan tappiollista. Omia liikkeitä Marks & Spencerille jää Irlantiin, Hongkongiin ja Tshekkiin.

Franchise-toiminta kannattaa

Yhtiö kertoo kehittävänsä ulkomailla voittoa tuottavaa franchise-ketjuaan, johon Suomenkin kuusi Marks & Spencer -liikettä kuuluvat. Franchise-toiminnassa yrittäjä maksaa muun muassa tavaramerkin käytöstä sen omistajalle esimerkiksi kiinteän korvauksen tai tietyn osuuden myynnistä.

Marks & Spencer solmi kaksi vuotta sitten S-ryhmän kanssa franchise-sopimuksen. M&S-myymälöitä on Suomessa kuusi ja ne ovat Helsingissä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Porvoossa ja Tampereella. Kaikkiaan yhtiöllä on lähes 270 franchise-liikkeitä yli 30 maassa.

Lisää ruokaa, vähemmän vaatetta

Britanniassa kauppaketju aikoo keskittyä ruokaan ja vähentää tappiollisen vaatteiden ja kodintuotteiden osuutta. Viidennes yli 300:sta vaatteita, kodintuotteita ja ruokaa myyvästä liikkeestä suljetaan.

Ruokakauppojen määrää yhtiö aikoo kasvattaa yli 200:lla. Kaikkiaan Marks&Spencerillä on Britanniassa yli 900 myymälää.