Kenkälaatikkolahjoja kerätään Tornion vanhalla linja-autoasemalla – "Ensimmäisenä lämpimät sukat jalkaan"

Kenkälaatikkolahjakeräys on ottanut tänäkin vuonna Lapissa tuulta siipien alle. Viime vuonna lahjoituksia tuli ennätysmäärä ja tänä vuonna keräyspisteitä on lisätty.

joululahjat
Operaatio joulun lapsi Torniossa entiselle linja-autoasemalla
Kaikissa paketeissa on samat perustavarat.Minna Aula / Yle

Entisellä linja-autoasemalla on pitkä pöytä, joka on täynnä vaatteita, sukkia, käsineitä, leluja, hammasharjoja ja pieniä karkkipusseja. Ovi käy tiuhaan tahtiin ja ihmiset lahjoittavat tavaroita tai tuovat valmiita lahjoja Operaatio Joulun Lapsi-keräykseen Romanian ja Moldovan lapsille.

Lapissa on edellisvuosia enemmän keräyspisteitä, kaikkiaan 18 paikkakunnalla.

Kyllä sille aluksi vähän naureskeltiin, ettei muualtakaan Suomesta tule niin paljoa.

Anitta Koivisto

Patmos Lähetyssäätiön organisoima keräys on Torniossa neljättä kertaa. Kaikki lähti liikkeelle muutaman ystävän innostuksesta. Silloin joulupaketteja kerättiin 17, seuraavana vuonna jo 500 ja viime vuonna kaikki tavoitteet paukkuivat.

– Ilmoitin Helsinkiin, että Lapista tulee 2000 pakettia. Kyllä sille aluksi vähän naureskeltiin, ettei muualtakaan Suomesta tule niin paljoa. Mutta 2600 kenkälaatikkolahjaa keräsimme. Sitä puhuteltiin Lapin ihmeeksi, Lapin aluekoordinaattori Anitta Koivisto kertoo.

Operaatio joulunlapsi Torniossa Anitta Koivisto (vas) ja Lahja Tynninen.
Lapin aluekoordinaattori Anitta Koivisto ja Lahja Tynninen kokoamassa kenkälaatikkolahjaa.Minna Aula / Yle

Yhden paketin arvo noin 40 euroa

Viime vuonna Koivisto pääsi myös itse jakamaan joululahjoja Romanian kyliin. Paketteihin pakataan lämpimiä vaatteita, koulu- ja hygieniatarvikkeita, leluja ja pieni hedelmäkarkkipussi.

– Olen ylpeä Lapin vapaaehtoisista ihmisistä. Menimme mökkeihin, jotka on tehty hevosenlannasta ja savesta, ei ole kuin maalattia, ei tule vettä eikä sähköä. Kun menimme ja ojensimme paketit, niin lasten kasvoilla oli valtava riemu. Ensimmäisenä lapsi ottaa laatikosta lämpimät sukat jalkaan, Koivisto kertoo.

Yhden paketin sisällön arvo on noin 40 euroa. Itse tekemällä hintaa ei tule niin paljon. Tornion linja-autoasemalla on kuuden viikon ajan käynyt noin 20 aktiivista vapaaehtoista päivittäin ottamassa lahjoituksia vastaan ja koonnut paketteja. Sukkapuikot kilisevät koko ajan.

– Katso, näin hyviä tulee. Kaikki täällä käyttävät omia kykyjään. Minä kun en osaa kutoa niin olen lahjoittanut lankaa niille, ketkä osaavat, Anja Siira kertoo.

Villasukkaa kutomassa Anita Pasanen Operaatio Joulun Lapsi -keräykseen Torniossa
Villasukkaa kutomassa Anita Pasanen.Minna Aula / Yle

"Mitä paksumpi paketti, sen parempi"

Tornion kaupunki tarjosi tilat kenkälaatikkolahjojen keräystä varten. Tällä hetkellä kasassa on lähes 1700 valmista pakettia. Keräysaikaa on vielä viikonloppuun saakka. Maanantaina koko Lapin alueelta kerätyt lahjat tuodaan Tornioon, josta ne aloittavat matkansa Helsinkiin, jossa lahjat tarkastetaan vielä kerran.

– On tärkeää, että kaikissa paketeissa on kaikki osat, ettei kukaan jää ilman. Ylimääräisiäkin tavaroita voi laittaa, mitä paksumpi paketti sen parempi, Koivisto toteaa.

Tavoitteena oli kerätä tänä vuonna Lapista 5000 lahjaa. Koko Suomen tavoite on kerätä 37 000 kenkälaatikkolahjaa.