Kouvolan keskusta myllätään uusiksi 100 miljoonalla eurolla – aseman viereen nousee valtava tapahtumakeskus

Asemanseudun hotelleineen on määrä olla valmis asuntomessukesänä

Kotimaa
Havainnekuva Kouvolan uudistuvasta matkakeskuksesta.
Havainnekuva matkakeskussuunnitelmista.Arkkitehdit Soini & Horto Oy

Kouvolan asemanseutu uudistuu perusteellisesti lähivuosina. Rautatieaseman ympäristöstä tulee matka- ja tapahtumakeskus, jonne rakennetaan muun muassa hotelli ja monitoimiareena. Enimmillään yli kolme tuhatta henkeä vetävässä areenassa on mahdollisuus järjestää konsertteja, kokouksia sekä urheilutapahtumia.

Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäen mukaan areena paikkaa merkittävän puutteen Kouvolassa.

–Kouvolaan on ollut tarjolla vuosien varrella usein isojakin konferensseja tai muita tapahtumia, mutta tilojen puute en estänyt niiden järjestämisen. Nyt saadaan puitteet majoitustiloineen aseman alueelle aivan kaupungin keskustaan.

Ydinkeskusta tarvitsee uuden ja oman liikeidean

Kouvolan rautatieaseman alueen rakentaminen liittyy kaupungin ydinkeskustan kehittämiseen. Kaupunginjohtajan mukaan keskustan liikeidea ja brändi on vanhentunut. Sitä ei korjata rakentamalla keskustaan kauppakeskuksia, jotka ovat ottaneet paikkansa ja tilansa keskustan ulkopuolella valtateiden tuntumassa.

–Sen takia asemanseudun kehittämiselle tarvitaan aivan oma konseptinsa, jossa monitoimiareenalla on keskeinen rooli.

Aseman yhteyteen tulevaan hotelliin on suunnitteilla vajaat sata huonetta. Hotellirakennuksen ylimpiin kerroksiin on kaavailtu asuntoja, jotka voidaan tarvittaessa tulevaisuudessa muuttaa hotelllin käyttöön.

Lisäksi alueelle tulee ravintoloita, kahviloita, kauppoja ja toimistotilaa. Parkkipaikkojen määrä on tarkoitus vaiheittain tuplata nykyisestä noin kolmesta ja puolesta sadasta. Uusia parkkipaikkoja tulee sekä maan päälle että aseman alle rakennettavaan pysäköintiitaloon.

Asemanseudun arkkitehtuuri toteutetaan siten, että ulkoalueille muodostuu pieniä torimaisia aukioita. Kaukoliikenteen linja-autot siirtyvät lähelle vanhaa virastotaloa ja samalla bussi- ja junamatkustajille tulee yhteinen matkustajaterminaali.

Nykyinen asemarakennus ja hotelli sijoittuvat monitoimiareenan ja uuden matkustajaterminaalin väliin.

Sadan miljoonan euron ja yli puolen kilometrin rakennushanke

Kouvolan matka- ja tapahtumakeskuksen rakentamisessa on kyse jopa sadan miljoonan euron työmaasta. Kustannuksiin sisältyvät myös mm. ydinkeskustan liikennejärjestelyt sekä kävelykadun jatkaminen. Liikennejärjestelyistä merkittävimpiä ovat Kouvolankadun ja Hallituskadun muuttaminen kaksisuuntaiseksi sekä Asemakadun muuttaminen kävelykaduksi. Työt ja kustannukset jakautuvat vuosille 2016-19. Kouvolan kaupungin osuus on tämän hetken arvion mukaan noin 16 miljoonaa euroa. Loput jakautuu rakentajien ja sijoittajien kesken.

Pelkästään aseman edestä kulkevan Hallituskadun varteen sijoittuvan työmaa-alueen koko on valtava, rakennettava alue ulottuu kuuden sadan metrin matkalle.

Rakentamiseen toivotaan päästävän ensi vuonna jos vain tarvittavat sopimukset ja viralliset päätökset saadaan talven aikana tehtyä. Valmista pitäisi olla kesällä 2019, samaan aikaan kun asuntomessut järjestetään Kouvolassa.

–Aikataulu on toki kunnianhimoinen, myöntää kaupunginjohtaja Laurin Lamminmäki

Matkakeskuksia uudistetaan myös muualla Suomessa

Matkakeskuksia uudistetaan parhaillaan myös muualla Suomessa, kuten Kuopiossa, Oulussa ja Seinäjoella. Kiinteistökehityspäällikkö Janne Seeste VR-Yhtymä Oy:stä sanoo, että suurimpana maanomistajana yhtymä haluaa olla mukana kehittämässä asemanseutuja niin, että raideliikennekin saa osansa.

–Asemanseudut ovat maakunnallisia ja paikallisia solmukohtia sekä kapunkiensa käyntikortteja.