1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki

Helsinki helpottaa hätämajoituksen ehtoja: Kaikille tarjottava yösija

Helsingin kaupunginhallituksen mukaan kaikille kansalaisuudesta ja oleskeluluvasta huolimatta pitää tarjota yösija.

Helsinki
Nuori äiti pitää pientä lasta sylissään.
Pikkulapsi romaniäidin sylissä.Yle

Helsingin ohjeistus yösijan tarjoamisesta on muuttumassa. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan Helsinki auttaa hätätilanteessa kaikkia tarvitsevia. Kaupungin tavoitteena on, että kukaan ei esimerkiksi kuole talviyössä.

Kaupunki tarjoaa tällä hetkellä hätäsijoitusta omassa Hietaniemen palvelukeskuksessa vain helsinkiläisille.

Kaupungin ehtona on, että esimerkiksi ilman oleskelulupaa suojaa hakeva EU-kansalainen saa sosiaalipalveluita vain jos hän suostuu palamaan kotimaahansa.

Kaupunki ei uudella linjauksella tarjoa pysyvää majoitusta.

– Jos henkilö tulee toistuvasti hakemaan palveluita, ja häntä on esimerkiksi autettu palamaan kotimaahansa, eikä hänellä ole hätää, hän ei saa kaupungilta hätämajoitusta, täsmentää virastopäällikkö Juha Jolkkonen Helsingin kaupungilta.

Jolkkonen korostaa, että laki vaatii rekisteröimään kaikki hätämajoitukseen tulevat.

Päätös helpottamassa romanien tilannetta

Asunnottomia ja muun muassa romanien palveluita ja majoitusta järjestävä Diakonissalaitoksen mukaan kaupungin ehdot pakottavat ihmisiä kadulle. Kaupunki tekee kuitenkin yhteistyötä vapaaehtoisjärjestöjen kanssa, missä papereita ei vaadita.

Kyllä on olemassa ihan selvä ryhmä, jotka tarvitsevat näitä palveluita

Anca Enache

Diakonissalaitos on muun muassa avannut Helsingin Hermannin diakoniatalolle hätämajoituksen kaikille tarvitseville. Yösijan rahoituksesta on sovittu kaupungin kanssa kolmeksi viikoksi.

Kaupunki päättää rahoituksen jatkosta vielä tämän vuoden aikana. Kaupunki on varautunut rahoittamaan palvelun jatkoa.

Helsingin kaupungin muuttuva ohjeistus helpottaa muun muassa niitä muutamaa sataa itäeuroopan romania, joilla ei ole asuntoa. Osa heistä on yöpynyt ulkosalla, mutta aikaisen talven takia he ovat hakeutuneet hätämajoitukseen. Paikkoja ei tällä hetkellä ole riittävästi Hermannin avaamisesta huolimatta.

– On olemassa ihan selvä ryhmä, joka tarvitsee näitä palveluita, kertoo projektipäällikkö Anca Enache Diakonissalaitoksen Hirundo -päiväkeskuksesta.

Kaupunki otti opiksi viime talvesta

Enachen mukaan yösijaa tarvitsevien määrä vaihtelee. Romanien lisäksi yösijaa hakee mahdollisesti pääkaupunkiseudulla ilman oleskelulupaa majailevat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet. Heidän määrää on vaikea arvioida.

– Kyllä matalan kynnyksen hätämajoitukseen on selvä tarve, Enache arvelee.

Helsingin kaupunki on muuttamassa ohjeistustaan viime talven tapahtumien seurauksena. Viime talvena ihmisiä jäi ilman lämmintä yösijaa, koska majoituksen hakijat eivät olleet helsinkiläisiä.

Asiasta kanneltiin eduskunnan oikeusasiamiehelle. Hätämajoituksesta ovat tehneet valtuustoaloitteen Thomas Wallgrén (sd.) ja Veronika Honkasalo (vihr.).

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta on edellyttänyt, että kaupunki muuttaa ohjeistusta ennen talvea. Kaupunginhallituksen päätös vaatii vielä valtuuston vahvistuksen. Kaupunki odottaa ennen ohjeistuksen muuttamista oikeusasiamiehen päätöksiä tehtyihin kanteluihin.

Kaupunginhallituksen kokouksessa äänestettiin asiasta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on linjannut, että hätämajoitusta pitää tarjota, vaikka hakija ei halua poistua maasta. Tällä viitataan mahdollisiin kielteisen turvapaikan saaneisiin, jotka ovat luvatta maassa.

Helsingin sosiaaliviraston arvion mukaan kaupunki ei jätä kansallisuudesta huolimatta ketään vaaraan tai heitteille, mutta esimerkiksi pysyvää majoitusta se ei tarjoa kielteisen päätöksen saaneille.

Lue seuraavaksi