1. yle.fi
  2. Uutiset

Äänekosken vesikriisin uusin käänne – loiseliöitä

Viime kuun puolivälistä saakka jatkunut Äänekosken vesikriisi saa yhä uusia muotoja. Muutamasta sairastuneesta on nyt löydetty vatsatautia aiheuttava ameeba.

Äänekoski
Vesi kiehuu kattilassa.
Antro Valo / Yle

Äänekosken vesikriisi ryöpsähti liikkeelle lokakuun puolen välin tienoolla. Silloin kymmenet ihmiset sairastuivat vesijohtovedestä Honkolan, Hietaman, Parantalan ja Koiviston alueella.

Syyksi löytyi putkirikon vuoksi verkostoon päässyt kolibakteeri. Alueelle annettiin vedenkeittokehotus, ja vettä ryhdyttiin klooraamaan.

Yleensä kolibakteeri saadaan talttumaan nopeasti, nyt näin ei käynyt. Jo muutaman päivän kuluttua voitiin todeta, että bakteeri ei taltu normaaleilla keinoilla, ja kloorausaluetta laajennettiin. Vedenkeittokehotus alueella jatkui. Samaan aikaan sairastuneita oli jo satoja.

Vesiongelman piti olla taittumaan päin jo pari viikkoa sitten, vaan ei ollut. Kolibakteerin jälkeen verkostosta löytyi vatsatautia aiheuttava sapovirus, johon klooraus ei pure. Sapovirus oli siksikin ikävä yllätys, että se voi levitä myös suoraan ihmisestä toiseen.

Sitkeän sapoviruksen löytyminen tiesi sitä, että veden keittäminen jatkuisi viikkoja.

Eivätkä huonot uutiset päättyneet sapovirukseen. Nyt kolmesta sairastuneista on löytynyt parasiitti, alkueläimiin kuuluva yksisoluinen ameeba nimeltä dientamoeba fragilis (siirryt toiseen palveluun). Se on hoidettavissa lääkityksellä, pitkittyneestä vatsataudista kärsiviä kehotetaankin ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen.

Vedenkeittokehotus alueella on jatkunut yli kolmen viikon ajan. Loppu ei ole näkyvissä.

Lue seuraavaksi