Lapin urheiluopistolla iloitaan uimahallipäätöksestä - parkkipaikkojen luvataan riittävän

Santasport Oy:n toimitusjohtaja Heikki Keskitalo kertoo, että halli suunnitellaan noin 400 000 vuosikävijän tarpeisiin. Altaita on kaikkiaan kymmenkunta, 50-metrisen pääaltaan lisäksi uimarit pääsevät poreisiin ja vesiliukumäkeen.

Rovaniemi
Lapin urheiluopisto Ounasvaara Rovaniemi
Uusi uimahalli on määrä rakentaa urheiluopiston ja Ounashallin väliin.Antti Mikkola / Yle

Rovaniemen kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana äänin 32-27, että uusi uimahalli rakennetaan Lapin urheiluopiston yhteyteen Ounasvaaralle. Hallin rakennuttaa ja omistaa kaupungin kiinteistöyhtiö, jolta urheiluopiston yhtiö Santasport Oy vuokraa tilat ja hoitaa uimahallin pyörittämisen. Lapin urheiluopiston omistaa Rovaniemen koulutuskuntayhtymä.

– Olemme ainoa kaupunkikonsernin omistuksessa oleva urheiluopisto, joten meillä on Suomessa ainutlaatuinen mahdollisuus toimia tällä tavalla ja keskittää kalliita erityisliikuntamahdollisuuksia yhteen kohteeseen. Minkään muun urheiluopiston yhteydessä ei ole näin isoja uimalaitoksia. Tämä päätös antaa Lapin urheiluopistolle mahdollisuuden tulla yhdeksi Euroopan monipuolisimmista liikuntakeskuksista, visioi Santasport Oy:n toimitusjohtaja Heikki Keskitalo.

Rovaniemeläiset saavat Keskitalon mukaan hyvän uimahallin halvemmalla, kun sen maksuun osallistuvat myös muualta Suomesta ja peräti ulkomailta tulevat urheiluopiston asiakkaat. Keskitalon mukaan urheiluopiston nykyisessä uimahallissa ja keskustassa sijaitsevassa Vesihiidessä käy kaikkiaan yli 300 000 uimaria vuodessa. Muualta tulevat urheiluopiston asiakkaat mukaan lukien uuden uimahallin pitää Keskitalon mukaan pystyä palvelemaan noin 400 000:a vuosikävijää.

Vanha uimala kunnostetaan muuhun käyttöön

Uuden uimahallin pitää palvella niin ammattiurheilijoita kuin vesijuoksevia eläkeläisiä.

– Tähän yhteyteen ei kannata 50-metristä allasta pienempää tehdä. Kaikkiaan eri allasvaihtoehtoja olisi kahdeksasta kymmeneen, olisi terapia-allas, poreallas, vesiliukumäki, sellaiset nykyaikaiset monipuoliset palvelut, Keskitalo suunnittelee. Allasalue olisi kaikkiaan 8000 - 9000 neliömetriä.

Kaupunkikonserniin kuuluva kiinteistöyhtiö tekee hankesuunnitelman ja tarkemman kustannusarvion ensi vuonna, minkä jälkeen Rovaniemen kaupunginvaltuusto päättää erikseen hankkeen rahoittamisesta. Keskitalon mukaan rakennuskustannukset ovat noin 20 miljoonaa euroa.

Keskustahallia kannattaneet ovat moittineet Ounasvaara-vaihtoehtoa huonojen kulkuyhteyksien ja parkkiongelmien vuoksi. Parkkipaikkoja riittää omalla autolla tuleville, Keskitalo lupaa.

– Kun uusi uimahalli rakennetaan, sen sisäänkäynti on lähellä meidän isointa parkkipaikkaa, jossa on toistatuhatta parkkipaikkaa. En usko, että ongelmia tulee.

Jos valtuuston päätös pysyy ja uimahalli todella toteutuu, Lapin urheiluopiston nykyinen uimahalli 25 metrin altaineen siirtyy historiaan ja tilat remontoidaan muuhun liikuntakäyttöön.

– Suunnitelmia on jo, mutta ei niitä tässä paljasteta, Keskitalo tyytyy toteamaan.