Analyysi: Viha ja valhe voittivat Yhdysvaltain presidentinvaaleissa

Donald Trumpin voitontahto, omaperäisyys ja suuren kannattajajoukon täydellinen kyllästyminen nykyhallintoon veivät liikemiesmiljardöörin Valkoiseen taloon.

Trump kannattajiensa keskuudessa.
Millainen on Donald Trump

Nyt se on tapahtunut. Kiivas vaalikamppailu on päättynyt ja Yhdysvalloilla on uusi presidentti, liikemies Donald Trump.

Kannattajien ja televisiokameroiden eteen astui kotikaupungissaan New Yorkissa sovitteleva, rauhallisesti puhunut Trump.

– Lupaan olla kaikkien amerikkalaisten presidentti, Trump vakuutti.

Jakautuneen kansan yhdistäminen ei kuitenkaan tule olemaan helppoa.

Osalle kannattajista Trumpin menestys oli alkuvaiheessa varmasti vain suurta viihdettä. Kannattajat nauttivat, kun Trump pudotti 16 republikaaniehdokasta yhden toisensa jälkeen pois esivaaleista ennenkuulumattomilla kommenteilla ja käytöksellä.

Trumpin puheissa sekoittuivat todelliset ja kuvitellut pelot sekä miehen omat valheet. Kuukausia kestänyt asioiden toisto edisti voittoa: valheesta tuli totta monien äänestäjien mielissä.

Äänestyspäivänä moni oli jopa myöntyväinen uskomaan räikeimmätkin väitteet siitä, että Hillary Clintonin valinta merkitsisi lähestulkoon maan suurimman rikollisen valintaa Valkoiseen taloon jatkamaan poliitikko- ja liikemiesystäviensä suosimista.

Nyt myös Trumpin presidenttiydestä on tullut totta.

**Presidentiksi Trumpia ei nostanut vain miehen oma käytös. **Monien amerikkalaisten valintaa ohjasi myös inho Bill ja Hillarya Clintonia kohtaan. Nämä äänestäjät eivät enää kestäneet ajatusta Clintonien perhedynastian paluusta Valkoiseen taloon.

Presidentti Donald Trump on yksilökeskeisen nyky-Amerikan tuote.

Trump myös ruokki lähinnä valkoisen äänestäjäkunnan pelkoja Amerikan ulkopuolelta tulevasta uhasta – ja myös onnistui taktiikassaan. Lähes jokainen elämäänsä tyytymätön tai muiden takia mielestään kärsinyt amerikkalainen löysikin Trumpin puheista itselleen vastauksen.

Trumpin mielestä Yhdysvallat on hyväksikäytetty valtio, jonne ympäröivä paha maailma lähettää rikolliset ja terroristit niin Meksikosta kuin muslimienkin joukosta.

Trumpin puheissa amerikkalaisten työpaikat lähtevät Kiinaan ja kaikkialle, missä harjoitetaan vapaita kauppasuhteita.

**Trumpin valinta on riski siinä mielessä, **että kukaan ei vieläkään tiedä, kuinka presidentti Donald Trump aikoo valtaansa käyttää.

Aloittaako presidentti Trump virkakautensa kokoamalla työryhmän, joka ryhtyy suunnittelemaan  muurin rakentamista  Meksikon vastaiselle rajalle? Vai käynnistääkö Trump Obaman terveydenhuolto-ohjelman alasajon?

Jossain vaiheessa tulee myös lupausten lunastuksen aika. Trump on sanonut luovansa 25 miljoonaa uutta työpaikkaa, palauttaa työpaikat Kiinasta ja avata Yhdysvaltain suljetut hiilikaivokset.

Kukaan ei tiedä, mistä löytyisi riittävä määrä tähän taipuvia asiantuntijoita ja yrityksiä.

Yhdysvaltain ulkosuhteissa alkaa uusi ja tuntematon kausi.

Meksikon talous on täysin riippuvainen Yhdysvalloista, ja sen valuutan peson arvo on laskenut aina kun Trumpin kannatus on noussut.

Trumpin Venäjä-suhde laittaa amerikkalaisdiplomaatit koville. Putinin voimankäytön ihannointi on asiantuntijoiden mukaan täydellistä hulluutta.

Yhdysvaltain asevoimissa on merkittävä joukko johtajia, jotka ovat antaneet ymmärtää, etteivät pysty ottamaan vastaan käskyjä presidentti Trumpilta.

Eurooppalaiset Nato-maat taas kaipaavat vastauksia siihen, onko Yhdysvallat enää sen liittolainen.

Presidentti Donald Trump on ennen kaikkea yksilökeskeisen nyky-Amerikan tuote: mies, joka oman taistelutahtonsa ansiosta nousi esiin sopivaan aikaan.

Vasta myöhemmin selviää, haluaako hän todella johtaa Yhdysvaltojen muutosta.

Lue lisää analyysejä aiheesta: