Hyppää sisältöön

Kesämökille lisää yösijoja – yksiön kokoinen luksusteltta kelpaa myös matkailuyrityksille

Pienen yksiön kokoisesta luksusteltasta kaavaillaan kätevää ja ekologista yöpymistilaa matkailuyrityksille ja pienille kesämökeille. Teltasta saa myös lauttaversion vesille. Pelkistetympi malli on tulossa festivaalien lyhytaikaisiin majoitustarpeisiin.

Luksusteltta lämpenee kaminalla tai polttoainekäyttöisellä lämmittimellä. Kuva: Camp Land

Luksusteltan idean jyväskyläläiset Janne Tyynismaa ja Markus Ahonen keksivät retkellään Sveitsin Alpeilla. Vielä vuosi sitten muotoilija Tyynismaa  ja myyntityön ammattilainen Ahonen pähkäilivät ratkaisua tapahtumien tilapäiseen majoittumiseen.

– Suomessakin järjestetään paljon tapahtumia pienillä paikkakunnilla, joihin tulee hetkellisesti paljon yleisöä. Mutta tähän tarpeeseen ei löydetty tarpeeksi hyvää ratkaisua, tunnustaa Tyynismaa.

Ympärillä oli 20 telttaa, joissa matkailijat yöpyivät.

Janne Tyynismaa

Kaksikko lähti kehittämään majoitusideaa omien arvojensa ympärille. Molemmat ovat aktiivisia luonnossa liikkujia, metsästäjiä ja kalastajia.

– Sitten törmättiin Sveitsin Alpeille jännään hotelliin. Siinä oli pieni hirsinen päärakennus, joka toimi ravintolana ja ympärillä oli 20 telttaa, joissa matkailijat yöpyivät, muistelee Tyynismaa.

Janne Tyynismaa (vas.) ja Markus Ahonen saivat idean telttaansa Sveitsin Alpeilla. Kuva: Jykes Oy

Glamorous camping = glamping

Jannelle ja Markukselle selvisi Sveitsissä, että luksusmatkailuun soveltuvia telttoja ei valmisteta Euroopassa, vaan ne on tilattava Aasiasta. Tästä kimpaantuneena kaksikko päätti suunnitella oman telttamallin, joka tehdään Suomessa kotimaisista raaka-aineista. Syntyi Camp Land - Glamping Finland.

Tyynismaa ja Ahonen ovat testanneet ensimmäistä luksustelttaa hartaasti. Paketti on nyt kokonaisuudessaan valmis ja sitä markkinoidaan matkailuyrityksille uutena elämyspalveluna.

Piirrettiin hiekkakentälle pohjapiirustus.

Janne Tyynismaa

Prototyyppiteltan kerrosala on 27 neliömetriä ja huoneala noin 22 neliötä eli pienen yksiön verran. Pinta-ala on tarkkaan harkittu.

– Suunnittelu alkoi siitä, että piirrettiin hiekkakentälle pohjapiirustus ja rakennettiin siihen seinät ympärille ja ruvettiin toiminnallisuuksia miettimään, kertoo Tyynismaa.

Suunnittelijat päättivät, että korkeatasoisessa telttailussa ei saa tuntua ahtaalta ja toisaalta teltta ei saa olla liian kompakti. Neliömäärä pitää sisällään eteisen ja bio-wc:n.

Tilavaan telttaan tullaan pienen eteisen kautta, jossa on myös bio-wc. Kuva: Camp Land

Hotellihuone keskellä luontoa

Telttaan mennään sisään oikeasta ovesta isolta etuterassilta eteisen kautta. Teltassa on puinen lattia ja pää ei iske kaarevana nousevaan kattoon. Isoa huonetta hallitsee päätyseinän kokoinen näkymä ulos luontoon.

Teltan materiaali on 90 prosenttisesti suomalaista kuusipuuta. Lisäksi teltasta löytyy täysin eristettyä kolmikerroksista telttakangasta, joka pitää pakkasella riittävästi lämpöä sisällä.

25 asteen pakkasessa teltassa on noin 15 astetta lämmintä.

Janne Tyynismaa

Teltan lämmittimeksi saa perinteisen kaminan tai automaattisen polttoainekäyttöisen lämmitimen. Samantyyppisillä lämmitetään muun muassa autoja. Matkailuyrittäjä pystyy ohjaamaan ja tarkkailemaan lämmitystä kännykällä.

Talviasuttavaksi telttaa ei varsinaisesti voi kutsua, mutta Tyynismaan mukaan 25 asteen pakkasessa teltassa on noin 15 astetta lämmintä.

Pienempikin malli on tulossa. Siinä ei ole wc:tä eikä eteistä. Se on tarkoitettu sellaisten rakennusten läheisyyteen, joissa on wc- ja sosiaalitilat. Silloin teltta palvelee lähinnä yöpymistä.

Teltta pystyyn päivässä

Kupolitelttaan verrattuna luksusteltan pystyttämiseen menee koko päivä. Varsinaisen rungon pystyttämiseen kuluu korkeintaan tunti.

– Kun tehdään lattiat ja eristykset, laitetaan lämmittimet paikalleen ja kytketään wc käyttöön, niin kyllä siihen päivän saa varata, laskee Tyynismaa.

Luksusteltta voidaan rakentaa mihin vain ilman kaivinkonetta tai tarvetta vetää paikalle vettä ja sähköä. Tarvittaessa teltta voidaan sähköistää aurinkopaneeleilla tai kiinteällä sähköllä.

Teltta toimitetaan asiakkaille avaimet käteen –periaatteella. Perushinnaksi Tyynismaa paljastaa 20 000 euroa.

Luksusteltan ovellinen etuseinä on kuusipuuta. Telttakangas ei ole vielä lopullinen. Kuva: Jykes Oy

Telttalautalla järvimaisemiin

Tasamaalle ja rinteeseen teltan voi pystyttää harkkojen tai ruuvipaalujen varaan. Lisäksi teltan voi rakentaa ponttonien päälle veden varaan.

– Voidaan matkustaa telttalautalla järvellä ja viettää yö sellaisessa poukamassa, kuin halutaan. Vapaalaskijoiden kanssa on puhuttu, että teltta voisi olla tunturin päällä. Siinä voisi yöpyä ja lähteä suoraan laskemaan.

Ensimmäiset kohteet tullaan näkemään ensi keväänä.

Janne Tyynismaa

Janne Tyynismaa kertoo, että kysyntää telttainnovaatiosta on ollut hyvin. Siitä ovat kiinnostuneet muun muassa matkailuyrittäjät pohjoisesta etelään.

– Monenlaisia ideoita on tullut esiin. Sarjavalmistus on nyt alkamassa ja ensimmäiset kohteet tullaan näkemään ensi keväänä.

.
.