Tiirismaan koululle uusi käänne – Paavolan koulukeskus harkinnassa

Tiirismaan koulun uudisrakennus ei olekaan vielä kirkossa kuulutettu. Kaupunki etsii keinoja välttää kallis investointi, jonka toteutuminen vie vuosia.

Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lahden valtuusto päätti viime kesänä rakentaa sisäilmaongelmista kärsineen Tiirismaan koulun tilalle uuden koulun. Sitä ennen lahtelaiset olivat vääntäneet pitkään kättä, korjataanko entinen koulu vai puretaanko arvokas rakennus maan tasalle.

Keijo Petäjän suunnittelema 1964 valmistunut koulurakennus on kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokas. Sen purkaminen vaatii erityisiä perusteluja. Lisäksi alueen kaavaa pitää tarkistaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) epäilee, että mahdolliset valitukset viivästyttävät koulun rakentamista liikaa. Siksi hän pyysi virkamiehiltä selvitystä muista vaihtoehdoista.

Nyt sivistystoimiala ja Tilakeskus selvittävät Tiirismaan koulun keskittämistä Paavolaan, jossa on vapautumassa opiskeluun sopivia tiloja. Rostedtin mukaan Aikuiskoulutuskeskuksen ja Muotoiluinstituutin tilojen lisäksi koulukeskuksessa voisi olla jonkin verran uudisrakentamista.

Kariston yläkouluikäisten määrä kasvaa

Myös Harjun koulun kohtalo tulee uudelleen punnittavaksi. Kaupungin tarkoituksena oli remontoida Harjun koulu päiväkodiksi ja 1.-3. luokkalaisille. Harju vaatii peruskorjausta joka tapauksessa.

Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen kertoo, että Kariston alueelta tulee joka vuosi kasvava joukko yläkouluikäisiä Tiirismaan kouluun. Myös heille pitäisi olla tilaa. Kariston kasvu on ylittänyt odotukset ja suunnitelmia tehdään uusien väestöennusteiden perusteella.

Anttilanmäen koulu myyntiin

Lahden kaupunki on neuvotellut Anttilanmäen koulun myymisestä ruotsinkielisille säätiöille. Säätiöt peruskorjaisivat koulun perusopetukseen ja päiväkodiksi. Kaupunginhallitus hyväksyi tiistaina Svenska Gården -hankesuunnitelman Anttilanmäen koulusta ruotsinkielisen opetuksen keskuksena.