Infektiolääkäri: Influenssa saapuu Varsinais-Suomeen joulukuussa

Koko maassa tapauksia on THL:n tietojen mukaan yli 100. Viime talvena Varsinais-Suomessa kuoli influenssaan lähes 10 potilasta.

Varsinais-Suomi
Kuvassa miestä pistetään olkapäähän
Raila Paavola / Yle

Varsinais-Suomessa on todettu vasta yksi influenssatapaus. Koko maassa tapauksia on THL:n tietojen mukaan jo yli 100.

Tyksin infektiolääkäri Esa Rintala arvioi, että epidemia saapuu Varsinais-Suomeen joulukuussa. Viime talvena Varsinais-Suomessa kuoli lähes 10 potilasta influenssaan. Epidemian voimakkuutta on vaikea ennustaa.

Tämän talven virukseen liittyy tyypillisesti iäkkäiden sairastuminen.

Esa Rintala

– Tämä virus on H3N2-virus, joka on erityyppinen kuin viime talven valtavirus H1N1. Tämän talven virukseen liittyy tyypillisesti iäkkäiden sairastuminen. Siinä mielessä voi olla mahdollista, että tämä voi olla erityisesti vanhusväestön sairaus, kertoo Rintala.

Rintala kertoo, että tavallisesti influenssa valtaa yleensä ensin Pohjois-Suomen ja saapuu sieltä etelään.

Rokotuksen ehtii ottaa yhä

Rokotusinto on ollut Varsinais-Suomessa infektiolääkäri Esa Rintalan mukaan hyvä.

Jos henkilökunta ei halua rokotusta ottaa, potilaslähityössä tulisi käyttää suu-nenäsuojusta.

Esa Rintala

Rintala toivoo, että into jatkuisi, jotta rokotuskattavuus saataisiin hyväksi. Vaikka epidemia alkaisi, rokotuksen voi yhä ottaa.

– Rokotus kannattaa ottaa tämän kuun aikana ja joulukuun aikana viimeistään. Vaikka tapauksia on tällä seudulla jo todettu, se ei sulje pois rokotusta. Rokotus kannattaa kuitenkin ottaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, kun sitä on tarjolla, neuvoo Rintala.

Rokottamattomat hoitajat käyttävät maskia

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ovat käynnissä myös hoitohenkilökunnan rokotukset. Rokottamattoman voi tunnistaa maskista.

– Jos henkilökunta ei halua rokotusta ottaa, potilaslähityössä tulisi käyttää suu-nenäsuojusta. Henkilö voi erittää virusta ja tartuttaa potilaan, vaikka hänellä ei olisi vielä oireita, kertoo infektiolääkäri Esa Rintala.