Komissio: Tarpeellisen ja tarpeettoman sääntelyn raja kulkee vedenkeittimen ja leivänpaahtimen välissä

Vedenkeittimille on tulossa uudet energiansäästövaatimukset, leivänpaahtimille ei. EU-komission mielestä vaatimukset säästävät satoja euroja vuodessa kotitaloutta kohti.

Yle maailmalla: Bryssel
Frans Timmermans.
Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.Olivier Hoslet / EPA

BRYSSEL Komissio aikoo ehdottaa energiatehokkuusvaatimusten ulottamista uusiin tuoteryhmiin. Kodinkoneista mukaan ovat tulossa sähkötoimiset vedenkeittimet.

Komission varapuheenjohtajat Frans Timmermans ja Jyrki Katainen esittelivät suunnitelmia Brysselissä tiistaina eurooppalaisen kuluttajajärjestön BEUC:n järjestämässä tilaisuudessa.

Direktiiviesitys on lehtitietojen mukaan ollut olemassa jo jonkin aikaa, mutta asia pantiin hyllylle Britannian EU-kansanäänestyksen ajaksi. Vedenkeittimien sääntelyn pelättiin nousevan brittilehdistön silmätikuksi esimerkkinä tarpeettomasta EU-byrokratiasta.

Pidättyvyys ei kuitenkaan tuonut toivottua lopputulosta, vaan britit äänestivät kesäkuussa eroamisen puolesta ilman vedenkeitindirektiiviäkin.

Nyt ehdotus on herätetty henkiin. Mukana ovat vedenkeittimet, muttei leivänpaahtimia tai hiustenkuivaimia, joita myös harkittiin uusien tehokkuusvaatimusten kohteeksi.

– Tuotteiden sääntelyllä pitää olla saavutettavissa merkittävää energiansäästöä. Vedenkeittimissä näin on, leivänpaahtimissa ei, sanoi Timmermans, joka on aiemmin vastustanut tämäntyyppistä EU-tason sääntelyä.

Hän vastaa komissiossa myös tarpeettoman sääntelyn purkamisesta.

– Virkamiehiltämme kesti aika kauan vakuuttaa minut siitä, että näin kannattaa tehdä, Timmermans sanoi.

Suomalaiskomissaari Katainen perusteli tehokkuusvaatimusten laajentamista myös taloussyillä. Osa kodinkoneista on kuulunut tähänkin saakka tehokkuusvaatimusten piiriin, millä on komission mukaan säästetty 490 euroa vuodessa kotitaloutta kohti pienentyneen energiankulutuksen muodossa.

– Tähän mennessä kaikkien yksittäisten laitteiden sääntely on säästänyt energiaa Euroopassa saman verran kuin Italia kuluttaa sähköä vuodessa, Katainen sanoi.

Energiatehokkuutta ei hänen mukaansa kannata säännellä kansallisella tasolla.

– Pelkästään EU voi tehdä tämän koska meillä on sisämarkkinat, Katainen perusteli.

Komissio antaa direktiiviesityksensä marraskuun lopussa osana isompaa energia-alan pakettia. Vedenkeitinten ohella sääntelyn piiriin tulevat käsienkuivaimet, hissit, aurinkopaneelit, taloautomaatiojärjestelmät ja kylmäkontit.