Väärät käsitykset haittaavat maahanmuuttajien työllistymistä

Jyväskylässä tarjotaan maahanmuuttajille tietoa siitä, miten työn vastaanottaminen vaikuttaa etuuksiin ja taloudelliseen tilanteeseen.

maahanmuuttajat
Kyyjärven vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat Mohammadnadir Amiri ja Mohammadnabi Nazari ovat töissä Betsetillä.
Esimerkiksi Kyyjärvellä elementtivalmistaja Betset on palkannut turvapaikanhakijoita.Sanna Savela / Yle

Väärät käsitykset ja aiheettomat pelot haittaavat maahanmuuttajien siirtymistä työelämään. Pelkoja on sekä maahanmuuttajilla että työnantajilla.

Maahanmuuttajien työttömyysaste on Keski-Suomessa 40 prosentin luokkaa.

– Vaikka maahanmuuttajilla on korkeampi työttömyysaste verrattuna valtaväestöön, niin kuitenkin joukossa on paljon sellaisia, jotka suoriutuvat loistavasti omissa työtehtävissään. Enemmänkin on pelkoja liittyen siihen, miten työpaikat uskaltavat ottaa töihin vieraskielistä väestöä tai työntekijän, joka puhuu vähän huonommin suomea, sanoo Kotona Jyväskylässä -hankkeen hankepäällikkö Jaana Tapalinen.

Jyväskylässä järjestetään tänään tilaisuus, jossa maahanmuuttajille tarjotaan tietoa siitä, miten työn vastaanottaminen vaikuttaa etuuksiin ja taloudelliseen tilanteeseen.

– Nämä asiat koskevat isoa joukkoa, koska maahanmuuttajia on runsaasti työttömänä. Päivän tavoitteena on torjua myyttejä ja pelkoja, joita työn vastaanottamiseen liittyy, sanoo Tapalinen.