Miltä USA:n vaalitulos näyttää juuri nyt? Lue tärkeimmät käänteet tästä

Republikaanien Donald Trump on uutistoimisto AP:n mukaan saanut taakseen voittoon vaaditut 270 valitsijamiestä. Trumpin mukaan Hillary Clinton on onnitellut häntä voitosta.

USA:n presidentinvaali
Empire State Buildingin seinään heijastettuna reaaliaikainen äänitilanne New Yorkissa 8. marraskuuta.
Empire State Buildingin seinään heijastettuna reaaliaikainen äänitilanne New Yorkissa 8. marraskuuta.Donald Bowers / EPA

Republikaanien Donald Trump on voittanut Yhdysvaltain presidentinvaalit.

Trump puhuu kannattajilleen New Yorkissa juuri nyt. Trumpin mukaan demokraattien Hillary Clinton on soittanut hänelle onnittelupuhelun.

Tullakseen valituksen Valkoiseen taloon, tarvitsee ehdokas taakseen 270 valitsijamiestä.

Puoli kymmenen jälkeen Suomen aikaa republikaanien Donald Trumpilla valitsijamiehiä oli koossa 278. Demokraattien Hillary Clintonilla oli puolestaan 218.

– Kyllä tämä menee odotuksien vastaisesti, ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Ylen tuloslähetyksessä puoli kymmenen jälkeen.

Clintonin kampanjapäällikkö John Podesta on viestittänyt medialle, ettei Clinton kuitenkaan tule kommentoimaan vaalitulosta toistaiseksi lainkaan.

– Lähtekää kotiinne. Clinton ei pidä puhetta tänään, sanoi Podesta kannattajille.

Trump kasvatti etumatkaansa koko äänestyksen ajan. Esimerkiksi Floridassa, jossa Trump vei voiton, Clintonin odotettiin pärjäävän paremmin.

– Suuri yllätys tänään on se, että Trump on pärjännyt niin hyvin kuin on, summasi ulkopoliittisen instituutin Aaltola Ylen tuloslähetyksessä jo ennen aamukuutta Suomen aikaa.

Niin kutsutuista vaa'ankieliosavaltioista eli vaalituloksen kannalta ratkaisevista osavaltioista Trump vei voiton muun muassa Floridan lisäksi Ohiossa ja Pohjois-Carolinassa.

Ohiota pidetään koko vaalien suuntaa näyttävänä osavaltiona.

– Näiden pienten teollisuuspaikkakuntien ihmiset ovat laittaneet toivonsa Trumpiin. Se on vahva voitto, Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen sanoi aikaisin aamulla.

Ainostaan kerran toisen maailmansodan jälkeen Ohiossa on voittanut muu kuin presidentiksi valittu ehdokas.

Yle seuraa vaalitulosta verkossa hetki hetkeltä.

Uudistuneella Uutisvahdilla voit tilata ilmoitukset kaikista vaaliuutisista kännykkääsi, lataa sovellus puhelimeesi täältä.

Miten vaa'ankieliosavaltio ja lääkekannabis liittyvät USA:n vaaleihin?

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus