Lunta pyryttää etelässä jo kolmatta päivää, eikä loppua ole näkyvissä

Kinokset kasvavat etelässä huimaa vauhtia ja keskiviikkona lumisade laajenee myös sisämaahan. Pöllyävä lumi on edelleen iso riski aamuliikenteessä.

Kotimaa
Lumiaura työssä.
Lumiaura työssään Helsingin Pasilassa keskiviikkoaamuna.Derrick Frilund / Yle

Etelä-Suomi herää tuiskuun ja tuiverrukseen jo kolmatta aamua putkeen. Maan eteläosissa saadaan tänään ajoittain sakeita lumisateita.

– Päivä näyttää hyvin samalta kuin pari edellistä. Meri syöttää meille kosteutta ja etelärannikolle tulee paikoin sakeitakin lumisateita. Tänään lunta satelee myös sisämaassa Vaasa-Jyväskylä-Joensuu linjan eteläpuolella, sanoo Ylen meterologi Seija Paasonen.

Kaikkein sakeimmat lumisateet saadaan vesistöjen äärellä. Uudellamaalla on lunta kerääntynyt monin paikoin jo 15-20 senttimetriä. Eniten lunta on Hangossa, jossa hangen paksuus on jo 19 senttimetriä.

Vaikka tämän päivän sateet heikkenevät iltaa kohti, kasvavat kinokset entisestään tulevina päivinä. Paasosen mukaan Suomea lähestyy jo uusia lumisadealueita.

postilaatikoiden päälle on kinostunut lunta
Jarmo Vehkakoski

– Kaakosta on tulossa torstaiaamun uusi kunnon lumisadealue, joka leviää päivän aikana länteen ja pohjoiseen. Tämä viikko menee kyllä ihan talvisen sään merkeissä. Ensi viikon puolella voi olla, että luvassa on lauhtumista, ennustaa Paasonen.

Pöllyävä lumi riskinä aamuliikenteessä

Liikenneviraston tieliikennekeskuksen mukaan aamuliikenteessä on syytä olla tarkkana ja pitää hyvät turvavälit edellä ajavaan. Tielle pöllyävä lumi haittaa ajokeliä ja pito tiehen voi muuttua nopeastikin.

– Tien lämpötilat ovat sellaisia, ettei suolausta voi juurikaan levittää. Eilen illalla oli kuitenkin tieto, että isommat rampit käydään läpi suolahiekkaseoksella, sanoo liikennepäivystäjä Jaana Häyrinen Uudenmaan tilanteesta.

Häyrisen mukaan ajokeli voi muuttua hyvin huonoksi aamun aikana, jos lumisade sakenee ja näkyvyys heikkenee.

– Vähän odottavalla kannalla ollaan. Saa nähdä miten käy, kun automäärä aamuliikenteen myötä lisääntyy.

Seitsemään mennessä lumi ei ollut vielä aiheuttanut isoja ongelmia Uudenmaan teillä. Ajokeli on erittäin huono Uudenmaan lisäksi myös Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa.

Raiteilla edelleen harvennetut vuorot

HSL ja VR varautuvat lumen tuloon tiistain tavoin. Y- ja X- junat on edelleen peruttu ja K- sekä A-junat ajavat 20 minuutin välein.

Siuntio-Kirkkonummi-välille järjestetään korvaava linja-autokuljetus, joka lähtee asemilta junien lähtöaikaan. Korvaavia kuljetuksia on järjestetty myös taajamavuoroille Hangon ja Karjaan välille teknisen vian vuoksi.

Matkustajia pyydetään varautumaan viivästyksiin matka-ajassa.