Keski-Pohjanmaa kasvaa? Reisjärvi haluaa vaihtaa maakuntaa

Reisjärven valtuusto kävi tiukan äänestyksen kunnan suuntautumisesta maakunta- ja sote-uudistuksessa. Keski-Pohjanmaa koettiin pohjoista parempana asiointisuuntana.

Reisjärvi
Reisjärvi.
YLE / Ari Vihanta

Reisjärven kunta haluaa liittyä Keski-Pohjanmaahan maakuntauudistuksessa. Kunnanvaltuusto päätti asiasta äänin 11–9 pitkän keskustelun päätteeksi.

Vähemmistöön jääneet olisivat pysyttäytyneet Pohjois-Pohjanmaan jäseninä. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää; hän olisi jättänyt vastaamatta valtioneuvoston kyselyn kohtaan, jossa tiedusteltiin mihin maakuntaan kunta kokee kuuluvansa.

Asiaa aiemmin käsitellyt kunnanhallitus ei tehnyt omaa esitystä maakuntasuunnasta, vaan jätti asian valtuuston muotoiltavaksi. Reisjärvi hankkii jo nyt erikoissairaanhoidon ja ensihoidon palvelut Keski-Pohjanmaalta, ja valtuusto perustelikin maakunnan vaihtamista sosiaali- ja terveyspalveluiden syvemmällä integraatiolla.

Kokkolaan lyhyempi matka kuin Ouluun

Valtuusto kirjasi perusteluihin myös sen, että Keski-Pohjanmaa on luontainen asiointisuunta Reisjärvelle muun muassa yrittäjiin, maatalouteen, kulttuurin ja liikuntaan liittyvissä asioissa. Reisjärvi kuuluu esimerkiksi ProAgria Keski-Pohjanmaahan ja on myös Keski-Pohjanmaan Yrittäjien jäsen.

Valtuutetut laskivat myös, että kunta saa enemmän päätösvaltaa itseään koskevissa asioissa Keski-Pohjanmaalla kuin Pohjois-Pohjanmaalla.

Myös lyhyempi matka maakuntakeskus Kokkolaan kuin Ouluun painoi vaakakupissa.

Reisjärven naapurissa sijaitseva Sievi jätti aiemmin tällä viikolla Kruunupyyn tavoin vastaamatta maakuntaa koskevaan kysymykseen. Valtiovarainministeriön tulkinnan mukaan vastaamatta jättäminen luovuttaa päätösvallan asiassa eduskunnalle.