Analyysi: Kiina iloitsee salaa Trumpin jytkystä, mutta ongelmia on luvassa

Kiinan propagandisteille on helppo esittää Yhdysvaltain vaalisirkus vaarallisena esimerkkinä siitä, mihin demokratia voi johtaa, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.

USA:n presidentinvaali
Kiinalainen tehdas valmisti Trump-naamareita Pujiangissa Zhejiangin maakunnassa.
Kiinalainen tehdas valmisti Trump-naamareita Pujiangissa Zhejiangin maakunnassa.Ge Yuejin / EPA

Kiinan ei ainakaan tarvitse enää kuunnella saarnoja ihmisoikeustilanteestaan – näin Kiinassa nyt helpottuneina ajatellaan, vaikka sitä ei ääneen sanotakaan.

Kiinassa halutaan sulatella ja punnita vaalitulosta tarkkaan ennen kuin Trumpin jytkyä uskalletaan kommentoida mitenkään.

Markkinoiden reaktio sen sijaan oli välitön: Trumpin voitto tuo talouteen epävarmuustekijöitä, jotka näkyivät Itä-Aasiassa heti laskevina osakekursseina.

*Hillary Clinton olisi ollut Kiinalle haukka, *mutta Trump on arvoitus. Peking on juuri nyt sankan savusumun peitossa, ja yhtä hämärässä ovat Trumpin ulkopoliittiset valinnat Kiinan sekä muun Itä-Aasian suhteen.

Trumpia odottavat Aasiassa valtavat ulkopoliittiset haasteet. Pohjois-Koreassa ydinaseiden ja ohjusten kehittely jatkuu vimmaisesti. Yhdysvallat aikoo rakentaa ohjuskilven Etelä-Korean suojaksi, mikä puolestaan on suututtanut Kiinan.

Trumpin levottomat Kiina-puheet ovat enteilleet kauppasotaa, jossa ei olisi muita kuin häviäjiä.

Pohjois-Korean painostuksen avaimet ovat Kiinalla ja Yhdysvalloilla. Mitä Trump tekee, kun Kiina ei enää suostu kovempiin otteisiin Pohjois-Koreaa vastaan?

Onko Trump yhtä sitoutunut Etelä-Korean ja Japanin puolustamiseen kuin edeltäjänsä, ja haluaisiko hän peräti liittolaisten aseistautuvan omilla ydinaseilla?

Toinen räjähdysherkkä alue Trumpin Yhdysvalloille on Etelä-Kiinan meri, jossa Kiinan ja Yhdysvaltain edut ovat vielä jyrkemmässä ristiriidassa.

Mika Mäkeläinen
Mika MäkeläinenHenrietta Hassinen / Yle

Kauppa on kuitenkin se liima, joka pitää Kiinan ja Yhdysvaltain suhteita kasassa. Trumpin levottomat Kiina-puheet ovat enteilleet kauppasotaa, jossa ei olisi muita kuin häviäjiä.

Kiinassa toimivat amerikkalaisyritykset pitävät todennäköisesti tänään kriisipalaveria toisensa perään.

Vaalikamppailu oli niin repivä, että kiinalaisten käsitys demokratiasta on joka tapauksessa kärsinyt pahan kolauksen. Kiinan valtion propagandisteille oli helppoa esittää vaalisirkus vaarallisena ja vahingollisena esimerkkinä siitä, mihin demokratia voi johtaa.