Ulkoministeri Soini etupiirijaosta: "Ulkopolitiikassa ei kannata jossitella, vaan varautua"

Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini (ps.) ei usko, että vaalitulos hetkauttaa Suomen ja Yhdysvaltojen suhteita.

USA:n presidentinvaali
Timo Soini studiossa.
Timo Soini vieraili Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona.Derrick Frilund / Yle

Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini (ps.) ei ollut kovin yllättynyt siitä, että Yhdysvaltojen vaalitulos oli muuta kuin gallupit näyttivät. Tarkempi analyysi äänestäjistä kiinnostaa kyllä.

– Tällaista on tapahtunut ympäri maailmaa vaaleissa pidemmän aikaa, viimeisin esimerkki on brexit. On mielenkiintoista nähdä, mikä oli äänestysprosentti ja ketkä äänestivät, sanoi Soini Ylen haastattelussa.

Soini arvelee, että Trumpin todennäköinen valinta ei suoraan vaikuta Suomen turvallisuuteen. Jos suurempi turvallisuusympäristö muuttuu Yhdysvaltojen uuden ulkopolitiikan myötä, se toki heijastuu myös Suomeen.

Soini ei usko, että Yhdysvallat todella kyseenalaistaisi Naton viidennen artiklan, joka velvoittaa jäsenvaltiot puolustamaan toisiaan. Trump on sanonut, että jos vaikka Viro ei maksa osuuttaan, pitää harkita mennäänkö apuun vai ei.

– Viidenteen artiklaan viittaaminen on viesti Euroopalle ja Nato-jäsenille, että teidän pitää hoitaa maksuosuutenne. Se on retorista painetta, että laittakaa rahaa. Siihen en usko, että artiklan merkitystä oikeasti alettaisiin liudentaa.

Moni on ollut huolissaan siitä, jakavatko Venäjä ja Yhdysvallat maailman etupiireihin keskenään. On Soinikin sitä miettinyt, mutta hänen mielestään ulkopolitiikassa ei kannata jossitella.

– Ei pidä jossitella, vaan varautua kaikkeen. Kyllä minä mietin näitä yön ja päivän kanssa, koska ajan Suomen etua. Sen vuoksi en myöskään ottanut kantaa siihen, kenestä pitäisi tulla USA:n presidentti. Se on USAn asia.

"Suurvalta voi astua sopimusten ulkopuolelle"

Sillä, miten henkilöt tulevat toimeen keskenään on politiikassa merkitystä. Valtioiden väliset suhteet eivät kuitenkaan Soinin mukaan muutu hetkessä sen mukaan, kuka Valkoisessa talossa istuu.

– Kansakuntien välisiä suhteita pidetään yllä myös kansalaisten, yritysten, virkamiesten ja järjestöjen tasolla. Suomen ja USAn välit ovat ongelmattomat, mutta emme ole kovin korkealla heidän asialistallaan. Olisi loistavaa, jos nimitettävä uusi ulkoministeri kutsuisi pohjoismaiden ulkoministerit yhteiseen tapaamiseen.

Trumpin valtakausi tuo varmasti muutoksia Yhdysvaltojen ulkosuhteisiin. Soini suhtautuu silti epäillen siihen, että Yhdysvallat heti kättelyssä sanoutuisi irti ilmastosopimuksesta tai muistakaan jo voimassa olevista kansainvälisistä sitoomuksistaan.

– En pidä sitä todennäköisenä, mutta ainahan suurvalta voi astua jostain sopimuksesta ulkopuolelle. Ne prosessit, joista vasta neuvotellaan, vaikeutuvat. Energiapolitiikkaan ainakin tulee muutoksia. Jos öljynporaus Alaskassa on taloudellisesti kannattavaa, ei se luvista jää kiinni.