1. yle.fi
  2. Uutiset

Talousasiantuntija Trumpista: "Tuhoaa USA:n talouden, jos tekee niin kuin saarnaa"

Nordean pääekonomisti uskoo, että Yhdysvaltain ja EU:n vapaakauppasopimus laitetaan jäihin.

USA:n presidentinvaali
Aki Kangasharju
Aki KangasharjuYle

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju neuvoo suomalaisia piensijoittajia pitämään pään kylmänä lähipäivien ajan, vaikka markkinat ovat pelästyneet republikaanien Donald Trumpin todennäköiseltä näyttävää voittoa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Kurssit kyllä palautuvat. Nyt täytyy vaan malttaa odottaa sen ajan yli.

Aki Kangasharju

– Nyt piensijoittajan kannattaa pitää pää kylmänä lähitunnit ja lähipäivät, koska nyt markkinat tulevat menemään alaspäin ja heilumaan kovasti. Nyt ei kannata lähteä hötkyilemään, vaan tarkkailla tilannetta, Kangasharju ohjeistaa.

Kangasharju uskoo, että markkinat palautuvat muutamassa päivässä, koska korot ovat alhaalla ja keskuspankit ovat pumpanneet markkinoille suuren määrän likviditeettiä.

– Kurssit kyllä palautuvat. Nyt täytyy vaan malttaa odottaa sen ajan yli.

Vapaakauppasopimus jäihin

Kangasharju sanoo uskovansa, että Yhdysvaltain ja EU:n vapaakauppasopimus laitetaan nyt jäihin.

Hänen julkisen talouden suunnitelmansa on ihan pähkähullu.

Aki Kangasharju

– Se jää odottamaan parempia aikoja. Minä en usko, että sitä jatketaan.

Kangasharjun mukaan nähtäväksi jää, aukaiseeko Trump nyt myös olemassa olevia sopimuksia niinkuin hän on uhannut ja ottaa siten selkeitä askelia pois vapaakaupasta ja kohti protektionismia.

Trump on uhannut avata esimerkiksi Pohjois-Amerikan Nafta-vapaakauppasopimuksen ja Aasian maiden kanssa tehtyä vapaakauppasopimusta.

Tuhoaisi Yhdysvaltain talouden

Kangasharjun mukaan Trump tulee tuhoamaan Yhdysvaltain talouden, jos hän tekee niin kuin saarnaa.

– Silloin Yhdysvaltain rajat menevät kiinni, tullit nousevat, inflaatio nousee ja myöskin julkinen talous menee kuralle, koska hänen julkisen talouden suunnitelmansa on ihan pähkähullu.

Kangasharju arvelee, että aluksi Yhdysvaltain taloudessa voi näkyä pientä pirteyttä, jos kaikki Trumpin lupaamat veronalennukset toteutetaan, mutta pidemmällä aikavälillä Yhdysvaltain talous romahtaa.

Lue seuraavaksi