SOS-Lapsikylä laajentaa Kuopioon – sijaiskoteja tulossa Saaristokaupunkiin

Säätiö aikoo perustaa kaupunkiympäristöön sulautuvan lapsikylän. Ensi vuonna suunnitelmissa on perhekuntoutuksen aloittaminen ja kahden sijaiskodin avaaminen.

Kuopio
Lapsen huone
Marjut Suomi / Yle

SOS-Lapsikylä laajentaa toimintaansa Kuopioon.

Se aikoo perustaa Saaristokaupunkiin kaupunkiympäristöön sulautuvan lapsikylän. Se on malli, jossa sijaiskodit ja niiden tarvitsemat palvelupisteet sijaitsevat suhteellisen lähellä toisiaan.

Alkuvaiheessa SOS-Lapsikylän toiminta painottuu Kuopiossa perhekuntoutukseen, joka on määrä käynnistää ensi keväänä. Ensi vuoden loppuun mennessä Saaristokaupunkiin on tarkoitus avata kaksi ensimmäistä sijaiskotia. Lähivuosina tavoitteena on saada toimintaan neljä sijaiskotia lisää.

Samantyyppinen integroitu lapsikylä on jo toiminnassa Tampereella. Niitä on rakenteilla myös Espooseen ja Vantaalle.

– Kuopio on laajenemisellemme luonteva suunta, koska meillä on jo meneillään tiivistä kehittämistyötä samalla talousalueella olevan Varkauden kanssa, sanoo SOS-Lapsikylän Keski- ja Itä-Suomen aluejohtaja Janne Kankaanniemi.

Sijaisperheet saavat koulutuksen ja tarvittaessa myös asunnon

Vielä ei ole kuitenkaan tiedossa, mihin sijaiskodit ja muut toimintaan tarvittavat yksiköt Saaristokaupungissa sijoittuvat. Sijaiskoteja pyörittävät perheet, jotka ovat saaneet tehtävään valmennuksen.

Vaihtoehtoina ovat sijaiskodin pyörittäminen omassa tai SOS-Lapsikylän omistamassa kiinteistössä. Sijaisvanhempina toimivat saavat mahdollisen asunnon lisäksi tukea moniammatilliselta tiimiltä.

– Tarkastelemme Saaristokaupungissa jo olemassa olevia tiloja ja sinne rakentuvia tiloja. Konseptiin kuuluu se, että toiminta sulautuu muuhun alueen asumiseen. Se vähentää lastensuojelupalveluihin usein liittyvää leimaavuutta ja mahdollistaa sijoitetuille lapsille mahdollisuuden elää mahdollisimman tavallista perhe-elämää, Kankaanniemi kertoo.

SOS-Lapsikylä on voittoa tavoittelematon säätiö, joka tuottaa lastensuojelu- ja perhepalveluita ympäri Suomen.