Trumpin voitto kuin toinen Brexit markkinoille – "Kaaos voi jatkua viikkoja"

Markkinoilla pelätään, että Trumpin voitto saa aikaan maailmanlaajuisen taloudellisen ja poliittisen sekasorron. Kurssireaktiot ovat kuitenkin olleet odotettua hillitympiä.

USA:n presidentinvaali
Porssimeklari seuraa Yhdysvaltojen presidentinvaalien ääntenlaskentaa
Porssimeklari seurasi Yhdysvaltojen presidentinvaalien ääntenlaskentaa Soulin pörssissä Etelä-Koreassa.Jeon Heon-Kyun / EPA

Republikaaniehdokas Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi vavisuttaa markkinoita.

Trumpin voitosta näytti tulevan toinen Brexit, sijoittajien tulevaisuuden näkymiä hämmentävä tekijä, joka toteutui ennusteista huolimatta.

Markkinoilla pelätään Trumpin voitto saa aikaan maailmanlaajuisen taloudellisen ja poliittisen sekasorron. Demokraattien Hillary Clintonin voittoa pidettiin todennäköisempänä ja hänen politiikkaansa ennustettavampana.

"USA:ssa jopa 10 prosentin sukellus tulossa"

Trumpin voitto voi saada Yhdysvaltain osakemarkkinat jopa 10 prosentin laskuun, arvioi amerikkalaisen BMO-pankin johtaja Jack Ablin. Vaikutus olisi hänen mukaansa suurin ulkomailla, erityisesti kehittyvillä markkinoilla.

Markkinakaaos voisi myös estää Yhdysvaltain keskuspankin odotetun koronnoston joulukuussa ja pakottaa muutkin keskuspankit pitämään korot alhaalla.

Kurssireaktiot olivat puolenpäivän aikaan kuitenkin odotettua hillitympiä. Yhdysvaltain pörssin kehitystä ennakoivat S&P- ja Nasdaq-futuurit ovat noin kaksi prosenttia miinuksella, kun ne aamulla ennakoivat noin viiden prosentin laskua.

Yhdysvaltain dollari ja raakaöljyn hinta olivat keskiviikkona aamulla laskussa. Vaalikampanjan aikana Trumpin puheiden kohteeksi erityisetsi joutuneen Meksikon peso oli aamulla yli 13 prosentin miinuksella, mutta keskiviikkona päivällä lasku oli hieman loivempaa.

Aasiassa pörssit sukelsivat keskiviikon kaupassa. Japanin Nikkei-indeksi päätyi 5,4 prosentin laskuun.

Euroopassa pörssireaktiot olivat odotetumpia hillitympiä. Aamulla arvioitiin noin neljän prosentin laskua, mutta puolenpäivän aikaan Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi oli jo plussalla.

"Voi jatkua viikkojen ajan"

Vaikea markkinatilanne voi jatkua viikkoja, arvioi uutistoimisto Reutersin haastattelema ammattisijoittaja.

Perinteiset turvasatamat kuten valtion oblibaatiot, Japanin jeni ja kullan hinta olivat keskiviikkona aamulla nousussa.

Kehittyvien maiden markkinoita kuvaava MSCI Emerging Markets -indeksi oli 2,9 prosenttia miinuksella, mikä on suurin päiväkohtainen pudotus sitten Britannian kesäkuisen EU-eroäänestyksen Brexitin aiheuttaman shokin.

Monet ammattisijoittajat vertasivatkin Trumpin voittoa Brexitiin, jonka jälkeen punnan kurssi laski yli 11 prosenttia ja maailmanmarkkinoita kuvaava MSCI World -indeksi laski lähes viisi prosenttia yhden päivän aikana, kun ennustamaton shokkitulos yllätti markkinat.

Pitkäaikaista epävarmuutta

Brexit aiheutti yhden huonon päivän, mutta nyt tilanne on erilainen, sanoo markkinastrategi Donald Selkin National Securities -pankista.

– Trumpin suunnittelemat veronalennukset voisivat kasvattaa budjetin alijäämää merkittävästi ja pakotteet voisivat häiritä maailmankauppaa. Se voisi aiheuttaa taantuman.

Vaikka osakemarkkinat toipuisivat, epävarmuus markkinoilla jatkuisi, kun sijoittajat arvailevat, toteutuvatko Donald Trumpin aggressiivisen kampanjan aikana annetut lupaukset, Selkin arvioi.

Lähteet: Reuters