Viron hallitus kaatuu iltapäivällä – demarit ja keskusta kansalaisten suosikkeja uuteen hallitukseen

Trumpin valinta Yhdysvaltain johtoon asettaa haasteita Viron tulevan hallituksen turvallisuuspolitiikalle.

Viro
Jyri Ratas
Keskustapuolueen kymmenvuotinen aika oppositiossa näyttää olevan päättymässä, ja uusi puoluejohtaja Jüri Ratas on vahvoilla pääministeriksi. Yle

Virossa lähes 18 vuotta valtaa pitäneen reformipuolueen pitkä kausi päättyy keskiviikkona iltapäivällä. Parlamentin eli riigikogun kaikki muut puolueet ovat ilmoittaneet tukevansa epäluottamuslausetta pääministeri Taavi Rõivasille, ellei hän eroa itse. Hänelle on annettu aikaa iltapäivään kello 14:ään.

Myös reformin kaksi hallituskumppania – sosiaalidemokraatit ja Isänmaan ja Res Publican liitto – aikovat äänestää Rõivasia vastaan. Ne esittivät hänelle maanantaina yllättävän erovaatimuksen. Rõivas vahvisti tiistai-iltana Viron yleisradioyhtiölle ERR:lle, että sosiaalidemokraattien Jevgeni Ossinovski kertoi puolueensa päätöksestä hänelle tekstiviestillä.

Rõivas on sanonut, ettei lähde virastaan vapaaehtoisesti, vaan haluaa riigikogussa julkisen keskustelun Viron tulevasta politiikasta. Hän sanoo puolustavansa oikeistopolitiikkaa vasemmistokäännettä vastaan.

Kansa: Reformipuolue syrjään

Yhteiskunnallisten tutkimusten instituutti (siirryt toiseen palveluun)on ehättänyt kysymään kansalaisten kantaa tulevaan hallituspohjaan. Suosituimmaksi hallituspuolueeksi nousivat sosiaalidemokraatit 45 prosentillaan ja keskusta vain prosenttiyksikköä pienemmällä luvulla.

Kolmannella sijalla on Isänmaan ja Res Publican liitto IRL, jonka kolmannes virolaisista näkisi mielellään edelleen hallituksessa.

Reformipuolueen kansalaiset näyttävät panevan oppositioon mieluummin kuin IRL:n. Seuraavaan hallitukseen reformin haluasi vain 28 prosenttia vastaajista. Taakse jäivät riigikogun viime vaalien tulokkaat eli vapaapuolue ja konservatiivinen kansanpuolue EKRE.

Sosiaalidemokraattien johtaja Ossinovski nimesi aiemmin tällä viikolla pääministerisuosikikseen kekustan tuoreen johtajan Jüri Ratasin, jonka johdolla puolue on pääsemässä kymmenvuotisesta hallitusyhteistyön pannasta.

Progressiivisesta verotuksesta hallituskysymys?

Vaikka puolueet ovat nykyisen hallituksen kaatamisesta yhtä mieltä, uuden muodostaminen ei ole aivan yksinkertaista. Ideologinen kipukynnys lienee vain sosiaalidemokraattien ja oikeistopopulistisen EKRE:n yhteistyön välillä, mutta puolueiden kannoissa on muitakin eroja, joissa on sovittelemista.

IRL:n johtaja Margus Tsahkna on arvioinut Rõivasin toistamaa huolta Viron vasemmistokäänteestä sanomalla, että IRL:n politiikka on reformipuoluetta oikeistolaisempaa, ja siitä IRL aikoo pitää kiinni vastakin.

Linja tarkoittaa muun muassa sitä, ettei IRL:lle kelpaa progressiivinen verotus, jota keskusta ja sosiaalidemokraatit ajavat nykyisen tasaveron tilalle.

Donald Trumpin voitto Yhdysvaltain presidentinvaaleissa voi muuttaa Virossa erittäin keskeisen turvallisuuspolitiikan reunaehtoja ja vaikuttaa osaltaan hallitusneuvotteluihin.

Viron puolustus perustuu ennen muuta läntisen puolustusliiton Naton jäsenyydelle. Trump sanoi vaalikampanjassaan, ettei Yhdysvallat hänen johdollaan välttämättä sitoutuisi puolustamaan muita Nato-maita, kuten Baltiaa mahdolliselta Venäjän hyökkäykseltä.