Sipilä: Meille on tärkeää suhteiden rakentaminen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo yllättyneensä tuloksesta, mutta osanneensa varautua siihen.

USA:n presidentinvaali
Juha Sipilä
Juha Sipilä kertoo jo ehdottaneensa tulevalla varapresidentille tapaamista.Yle

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomi lähtee mahdollisimman nopeasti rakentamaan suhteita Yhdysvaltain uuteen hallintoon.

– Suomelle on äärimmäisen tärkeää, että sekä kahdenväliset suhteet jatkuvat ja niiden hyvä rakentaminen jatkuu, Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa.

Sipilä kertoo jo ehdottaneensa tulevalla varapresidentille tapaamista. Ehdotus sisältyy Sipilän Mike Pencelle lähettämään onnittelukirjeeseen.

Samalla pääministeri arvioi, ettei uuden presidentin virkaanastuminen muuta Suomen turvallisuuspoliittista asemaa tai Nato-suhdetta. Pitkän linjan muutoksiin Sipilä ei usko. Edes Suomen ja Venäjän suhteisiin ei valinnalla ole merkitystä.

– Oletuksena on, että jatkumo turvallisuuspolitiikassa jatkuu. Itämeren alueella Suomi on turvallisuuden tekijä ja liittoutumattoman maana Ruotsin kanssa me luomme vakautta tälle alueelle omilla toimillamme.

"Muutos on mahdollisuus!

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteisiin uusi presidentti taas saattaa avata uusia ovia, esimerkiksi Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi.

– Muutos on mahdollisuus. Toivottavasti tätä muutosta käytetään mahdollistamaan iso muutos tuolla Syyriassa, jotta saataisiin pitkään jatkunut tilanne laukeamaan.

Sipilä muistutti myös, että vaalikampanjan aikana saatiin "valitettavan" vähän tietoa tulevista linjauksista ja isoihin kysymyksiin.

– Näihin kysymyksiin varmaan saadaan ainakin tammikuussa, kun linjapuheita pidetään. En usko, että pitkä iso linja muuttuu.

Pääministerin mukaan vaalin tulos yllätti hänet, mutta hän oli osannut varautua siihen.

– Aika pielessä gallupit olivat myös brexitin tuloksesta, joten ajattelin, että tässä voisi olla samanlainen tulos.

Sipilän arvion mukaan Trumpilla on enemmän vapauksia kuin perinteisesti puolueisiin sitoutuneilla henkilöllä.

– Luulen, että hän pystyy valinnoillaan tekemään yllättäviä ratkaisuja, jotka yhdistävät kansakuntaa.