"Tämä on aivan järkyttävää" – Suomen amerikkalaiset pöyristyivät vaalituloksesta

Moni Suomessa asuva amerikkalainen ei meinaa uskoa todeksi Donald Trumpin valitaan presidentiksi.

USA:n presidentinvaalit 2016
Ulla Lange
Ulla Langen oli pakko käydä välillä uimassa, että hän pystyi katsomaan vaalit loppuun.Mirja Kolttola / Yle

Yhdysvaltojen presidentin vaalien tulos nostatti pintaan tunteita myös Atlantin tällä puolen. Yle Uutiset kävi kyselemässä Suomessa asuvilta Yhdysvaltain kansalaisilta, mitä ajatuksia vaalitulos herättää.

Helsingissä asuva Ulla Lange heräsi katsomaan vaalilähetystä jo aamuneljältä, mutta kannatuksen kääntyessä Trumpin voitoksi hänen oli pakko lopettaa katsominen hetkeksi.

– Seitsemän aikoihin alkoi näyttää jo niin huonolta, että oli pakko käydä hakemassa vähän hyvää mieltä uintiretkellä merialtaasta. Olen erittäin pettynyt tulokseen.

Pitkään Yhdysvalloissa asunut oululainen Jukka Ahola uskoi hänkin vakaasti heräävänsä keskiviikkoaamuna tietoon, että USA:lla on jälleen demokraattipresidentti ja hänen nimensä on Hillary Clinton, mutta toisin kävi.

– Minusta tässä tulee deja vu -ilmiö, kun George W. Bush tuli valtaan. Ilmeisesti iso osa ihmisistä ihan oikeasti pelkää ulkopuolelta tulevia asioita. He eivät halua tiettyjä muutoksia. He eivät myöskään pidä siitä, että on Washington DC, mikä on byrokraattinen, joustamaton ja tiettyjen erityisetujen ajaja. Tämä on varmaan jonkinlainen vastalause siihen.

Aholan mukaan Suomessa on oma Facebook-ryhmä, jossa esitetään monenlaisia mielipiteitä, eikä kukaan ole ujostellut omaa kantaansa.

– Osa on äänestänyt Donald Trumpia. Suurin osa Suomessa asuvista amerikkalaisista varmasti tunnistaa itsensä demokraateiksi.

Kännykkä jossa USA:n ääntenlasku tulos
Vaalituloksen etenemistä seurattiin helsinkiläisessä Brooklyn Cafessa herkeämättä aamulla.Antti Kolppo / Yle

Huolena tuomarit ja ympäristöasiat

Kuusi vuotta Suomessa asunut Tracy Dolan ja yli 20 vuotta Suomessa ollut Nely Keinänen seurasivat äänten laskentaa aamulla Helsingissä Amerikan suurlähetystössä. Tunnelma tv-ruutujen ääressä oli naisten mukaan hiljainen.

– Toivoimme niin kovasti, että maahan olisi saatu ensimmäinen naispresidentti. Emme edes tiedä millainen presidentti Trump on, koska hän ei ole missään vaiheessa sanonut selkeästi, mitä asioita hän ajaa eteenpäin, toteaa Keinänen.

Huolta aiheutti myös korkeimman oikeuden uusien tuomarien nimitykset sekä Trumpin vaikutus maan ympäristöasioihin.

Trumpin linja on juuri sitä, mitä nurkkaan ajettu konservatiiviporukka on jo vuosikausia kaivannut.

Keith O´Hiobheard

– Saa nähdä, kuinka monta askelta taakse päin USA tulee nyt ottamaan energia- ja ympäristöpolitiikassa. Tämä on aivan järkyttävää, sanoo Lange.

Historioitsija Nicole Osier puolestaan oli huolissaan Trumpin vaikutuksista Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan.

– Olen nähnyt, mihin hätäily ulkopolitiikassa voi pahimmillaan johtaa. Olen todella huolissani Trumpin vaikutuksista sekä maan sisä- että ulkopolitiikkaan. Lisäksi Trumpin suhtautuminen vähemmistöjä kohtaan lietsoo ajatuksia, joita en haluaisi Amerikassa nähdä, sanoo Osier.

Siivittikö some-suosio Trumpin voittoon?

Suomessa kahdeksan vuotta asunut kalifornialainen Anna Aistrich arvelee, että sosiaalinen media näytteli tärkeää roolia vaaleissa ja oli haitaksi demokraattien kampanjalle.

– Ihmiset, jotka uskovat kaiken kuulemansa tarkistamatta faktoja niiden takana, on helposti houkuteltavissa sosiaalisen median kautta. Trumpin populistiset sanomat toimivat sosiaalisessa mediassa hyvin, mutta puheiden kokonaisuus jäi aika kevyeksi, sanoo Aistrich.

Myös Lahdessa ammattikorkeakouluopettajana toimiva Keith O'Hiobhaird arvioi eilen, että Trumpin vetämä rooli vetosi äänestäjiin.

– Trumpin rääväsuinen ja hyperkonservatiivinen linja on juuri sitä, mitä tämä nurkkaan ajettu konservatiiviporukka on jo vuosikausia kaivannut, sanoo O'Hiobhaird.

Jukka Ahola arvelee, että vaalien jälkeen tulee monenlaisia reaktioita, sillä ihmiset odottavat suuria muutoksia. Poliittinen tilanne Yhdysvalloissa on miehen mielestä outo.

– Senaatissa ja kongressissa alle puolet edustajista on demokraatteja, jotka tulevat taatusti vastustamaan kaikkia radikaaleja muutoksia. Myös republikaanien omista riveistä on tullut riitoja ja erimielisyyksiä. Kaikki asiat, joissa republikaanit ovat uuden presidentin kanssa sama mieltä, niin esimerkiksi korkeimman oikeuden tuomarit katsotaan hyvin toisella tavalla.

Oulun Suomi-Amerikka -yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Ahola istuu taulujen edessä.
Oululainen Jukka Ahola on asunut Yhdysvalloissa aikoinaan 10 vuotta.Tiina-Leena Kurki / Yle