1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Reaktioita Trumpin voittoon: Venäjän duuma taputti, suurin muslimimaa pelkää konfliktia

EU on jo kutsunut Trumpin huipputapaamiseen.

Ihmiset seurasivat Trumpin valintaa presidetiksi Yhdysvaltain kauppakamarin järjestämässä tapahtumassa Hongkongissa. Kuva: Alex Hofford / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin on onnitellut Donald Trumpia voitosta ja sanonut toivovansa, että he voivat yhdessä parantaa maittensa suhteita nykyisestä kriittisestä tilasta, kuten Kreml asian muotoili. Putin on varma, että Moskovan ja Washingtonin vuoropuhelu on eduksi molemmille maille ja koko maailmanyhteisölle, onnittelusähkeessä sanottiin.

Venäjä parlamentin alahuone duuma puhkesi suosionosoituksiin kuullessaan Trumpin voitosta.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ovat kutsuneet Donald Trumpin EU:n ja Yhdysvaltain väliseen huipputapaamiseen heti, kun se hänelle sopii.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini puolestaan sanoo, että Yhdysvaltain ja EU:n suhteet ulottuvat syvemmälle kuin mikään yksittäinen vaalitulos.

Läntisen sotilasliiton Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on vaalitulosta kommentoidessaan korostanut Naton merkitystä Euroopan tavoin myös Yhdysvalloille. Samalla Stoltenberg korosti, että Yhdysvaltain johtajuus on Natolle edelleen tärkeää. Trump kyseenalaisti kampanjassaan Yhdysvaltain turvatakuut Nato-kumppaneilleen.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi Yhdysvaltain vaalikampanjan aikana, että ajatus Trumpin voitosta oli pelottava. Kuva: Patrick Seeger / EPA

**Saksan **ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier arvioi, että Yhdysvaltain ulkopolitiikasta tulee Trumpin valinnan vuoksi arvaamattomampaa ja Yhdysvallat halunnee tehdä päätöksiä aiempaa enemmän omin päin. 

Steinmeier sanoo, ettei hän ryhdy kaunistelemaan tilannetta, vaan myöntää asioiden todennäköisesti vaikeutuvan. Transatlanttisista suhteista ei silti luovuta, sillä ne ovat läntisen maailman perusta, sanoo Steinmeier, joka kampanjan aikana kutsui Trumpia vihan lietsojaksi.

Liittokansleri Angela Merkel korostaa Steinmeierin tavoin Saksan ja Yhdysvaltain ulkopoliittisen kumppaanuuden merkitystä ja tarjosi läheistä yhteistyötä Trumpille. 

Ranskan presidentti François Hollande kommentoi, että Trumpin valinta Yhdysvaltain johtoon aloittaa epävarmuuden ajan. Ranskan on oltava aiempaa vahvempi ja Euroopan yhtenäisempi, Hollande sanoo.

Britannian pääministeri Theresa May sanoo, että Yhdysvallat ja Britannia ovat vastakin vahvat ja läheiset kumppanit kauppa- ja turvallisuuskysymyksissä.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven korosti yhteistyön merkitystä siitä riippumatta, kuka Yhdysvaltoja johtaa. Kuva: Yle

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven korostaa Ruotsin pitkää yhteistyötä Yhdysvaltain hallitusten kanssa puoluekannasta riippumatta. Ruotsi jatkaa yhteydenpitoa maansa ja Euroopan etujen ja maailman vakauden ja turvallisuuden takaamiseksi, Löfven sanoi.

Hollannin ulkoministeri Bert Koenders sanoo maansa antavan Trumpista arvion hänen tekojensa perusteella. 

Turkin pääministeri Binali Yıldırım näkee Trumpin voiton uutena lehtenä Yhdysvaltain ja Turkin suhteissa, jos se tarkoittaa Yhdysvalloissa maanpaossa elävän uskonoppineen Muhammed Fethullah Gülenin palauttamista Turkkiin. Turkin hallitus syyttää häntä kesän vallankaappausyrityksestä. 

Indonesian muslimineuvoston edustaja pelkää Trumpin voiton lisäävän jännitteitä Yhdysvaltain ja islamilaisen maailman välillä. Trump sanoi kampanjassaan, että muslimeilta pitäisi estää pääsy Yhdysvaltoihin. Trumpin kannanotot ovat negatiivisia ja kyynisiä, sanoi Ulema-neuvoston Din Syamsuddin. Indonesia on väestöltään maailman suurin muslimimaa.

Indonesian presidentti Joko Widodo sanoo, että hänen maansa haluaa pitää etenkin kauppa- ja investointisuhteet hyvinä, eikä uskokaan niiden kärsivän Trumpin valinnasta. 

Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoo, ettei Trump voi uhkauksistaan huolimatta repiä länsimaiden ja Iranin ydinssopimusta. Sitä ei solmittu yhden maan tai hallituksen kanssa, joten yksittäinen hallitus ei voi sitä kumotakaan, Rouhani muistuttaa.

Israelin ulkoministeri Benjahim Netanjahu sanoi, että Israelin ja Yhdysvaltain ystävyys on rauhanlujaa. Kuva: Menahem Kahana / EPA

**Kiinan **ulkoministeriön edustaja sanoo Kiinan jatkavan yhteistyötä sen ja Yhdysvaltain kahdenvälisten suhteiden parantamiseksi.

**Intian **pääministeri Narendra Modi kiittää Trumpia ystävällisyydestä, jota tämä on osoittanut kampanjansa aikana, ja sanoo odottavansa innokkaasti suhteiden parantamista entisestään.

Japanin pääministeri Shinzo Abe sanoo onnittelevansa Trumpia sydämestään ja korostaa, että Japani ja Yhdysvallat ovat vankkumattomat liittolaiset vapauden, demokratian ja ihmisoikeuksien puolustamisessa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on onnitellut Trumpia Israelin valtion todellisena ystävänä. Neranjahu sanoo odottavansa innolla yhteistyötä Lähi-idän turvallisuuden, vakauden ja rauhan edistämiseksi.

Lue henkilökuva: Hyppy tuntemattomaan – Tällainen on Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump