Trumpin voitto painoi myös Helsingin pörssiä, Neste luisuu – "Positiivista vain se, että vaalit ovat ohi"

Osakeanalyytikko löytää Trumpin vaalivoitosta vain yhden positiivisen asian: enää ei tarvitse arvailla, kenestä tulee USA:n presidentti.

talous
Helsingin pörssitalo.
Tiina Jutila / Yle

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi painoi aamupäivällä myös Helsingin pörssiä. Pahimmassa luisussa keskiviikkona oli öljy-yhtiö Neste. Sen kurssi oli iltapäivällä yli viiden prosentin laskussa.

Samaan aikaan noin kello 15.30 Helsingin pörssi oli Trump-säikähdyksen aiheuttaman laskun jälkeen jo hienoisesti plussalla.

Vaalien lopputulos sai sijoittajat epävarmoiksi, sillä tulos oli yllätys, eikä vielä voida tietää, millaista politiikkaa Trump presidenttinä toteuttaa, arvioi OP-ryhmän osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen aamupäivällä.

Nesteen osakekurssi reagoi hänen mukaansa voimakkaasti Trumpin valintaan muun muassa siksi, että Yhdysvallat on öljy-yhtiölle iso markkina-alue sekä bensiinin että uusiutuvien tuotteiden osalta.

Pohjois-Amerikan osuus Nesteen uusiutuvien tuotteiden myynnistä oli heinä-syyskuussa yli kolmanneksen.

Poistaako Trump kannustimet?

Biopolttoainemarkkinoilla saattaa tulla suomalaisyhtiölle epäedullisia muutoksia, jos Trump toteuttaa kampanjansa aikana antamansa lupaukset amerikkalaisyhtiöiden suosimisesta.

– Uusiutuvissa polttoaineissa lainsäädäntö on tärkeässä osassa luomassa markkinaa. Neste saa nyt verohelpotuksia ja hyötyy tietyistä kannustimista. On epäselvää, jatkuvatko ne, Parkkinen sanoo.

Hän pitää myös mahdollisena, että kannustinten poistamisen lisäksi muiden kuin amerikkalaisten yritysten toimintaa voidaan muutenkin hankaloittaa.

Positiivista: Vaalit ovat ohi

Trumpin voitto yllätti markkinat kuten Britannian kansanäänestyksen tulos eli Brexit kesäkuussa. Tilanne markkinoilla on epävarma ja tulee todennäköisesti olemaan sitä jonkin aikaa, Parkkinen arvioi.

– Kaikki markkinaosapuolet ovat alkuvaiheessa ihmeissään. Päivän mittaan tulee varmasti liikkeitä suuntaan ja toiseen, kun asioita puntaroidaan hieman syvällisemmin.

– Trump on esittänyt talouspolitiikan osalta monia hyvin merkittäviäkin muutoksia, mutta mitä hän tulee käytännössä tekemään, on epävarmaa. Paljon on kiinni siitä, mitä hän seuraavaksi linjaa ja sitten tekee.

Parkkinen löytää Trumpin voitosta yhden positiivisen asian.

– Se, että nyt vaalit on käyty ja meillä on lopputulos ilmeisen luotettavasti selvillä.