Rinne: USA voi käpertyä sisäänpäin

SDP:n pueenjohtajan haluaa odottaa millaisia linjauksia Donald Trump tekee.

USA:n presidentinvaali
Antti Rinne
Antti RinneYle

Oppositiojohtaja Antti Rinne (sdp.) arvioi, että Yhdysvallat saattaa käpertyä sisäänpäin Donald Trumpin vaalivoiton myötä.

– Hän on aukikirjoittamaton kirja ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja kauppapolitiikan osalta. Kun seurasi vaaleissa käytyä keskustelua, niin siellä on muutamia heittoja, joiden perusteella voi olla huolestunut siitä, että käpertyykö Yhdysvallat sisäänpäin ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja kauppapolitiikan osalta.

Samaan hengenvetoon Rinne muistuttaa, että vaalikentillä lausutaan usein sellaista, mikä ei ihan välttämättä ole ihan "loppuun asti harkittua". Maailmantalouden kannalta juuri tuo sisäänpäin käpertyminen olisi huono asia.

– Tämä takia jään odottamaan kovasti, mikä on ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja kauppapolitiikan agenda.

Rinteen mukaan Trumpin puheet Venäjästä eivät muuta esimerkiksi Suomen peruslinjauksia turvallisuuspolitiikasta.

– Jos ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ajattelee, niin sellainen logiikka, missä maailma jaetaan jotenkin etupiireihin, se ei sovi Suomelle missään olosuhteissa.

Rinne arvio, että Donald Trumpin voiton takana on onnistunut retoriikka.

– Hänen retoriikkaansa oli hyvin yksinkertaista. Se upposi siihen ihmisjoukkoon Yhdysvalloissa, joka koki, että toivo elämästä puuttui. He ehkä näkivät, että Trump tuo jonkinnäköistä toivoa. Hänen koettiin politiikan ulkopuoliseksi, Antti Rinne arvioi Ylelle.