Pakkanen ajaa jyrsijöitä sisätiloihin – "Ne kaivavat talon eristeisiin käytäviä"

Välipohjissa riittää vilskettä, kun jyrsijät pyrkivät talvella sisätiloihin. Jotkut kutsuvat apuun ammattilaisen, sillä kynnys kutsua tuholaistorjuja on madaltunut.

jyrsijät
Metsähiiri
Talvi saattaa tuoda taloihin uusia asuinkavereita. Petra Ristola / Yle

Pienet jäljet lumessa ovat usein ensimmäinen merkki kutsumattomien vieraiden muutosta taloon. Pahimmillaan jyrsijäinvaasio saattaa johtaa siihen, että elintarvikepakkauksista löytyy papanoita ja pientalossa joudutaan avaamaan rakenteita.

– Jyrsijöiden syysmuutto on ollut havaittavissa jo kuukauden ajan ja hiiret tuntuvat olevan liikkeellä, kertoo tuholaistorjuja Manu Backman Tuholaistorjunta Täystuhosta.

Suurimmassa osassa maata on menossa normaali jyrsijäsyksy, eikä Lahden seudullakaan jyrsijähavaintoja ole tullut niin paljoa, että tämä syksy erottuisi aiemmista, arvioi Backman liki 15 vuoden kokemuksella.

Kaupungineläinlääkäri: Muutamia tapauksia

Lahden kaupungineläinlääkäri Tiina Juseliuksen mukaan Lahdessa on tullut esille joitain yksittäistapauksia - muuten jyrsijäsyksy on hänenkin mukaansa tavanomainen.

– Tämä syksy vaikuttaa jopa tavallista hiljaisemmalta, sillä talvi tuli esimerkiksi eteläisimmän Suomen osalta nopeasti, mikä todennäköisesti lyhentää jyrsijöiden siirtymäkautta, kertoo kehityspäällikkö Juha Aro valtakunnallisesti toimivasta tuholaistorjuntayrityksestä, Anticimex Oy:stä.

Jyrsijöitä löytyy kaikkialta

Jyrsijöitä tulee syksyisin sisätiloihin yhtä lailla kaupunkien keskustoissa ja lähiöissä kuin maaseudullakin. Backmanin mukaan jyrsijän kannalta olennaista on löytää ruokaa ja lämmin pesäpaikka.

– Hiiret ja rotat eivät majaile pelkästään maaseudun vanhoissa taloissa. Moni uuteen omakotitaloon muuttanut yllättyy siitä, että myös niihin tulee kutsumattomia vieraita.

Hiirenpitävää taloa ei ole vielä rakennettu

Manu Backman

– Taloja rakennetaan nykyään mitä erilaisimpiin ympäristöihin, joissa asuu valmiiksi vaikkapa pelto- ja metsähiiriä. Uusi talo ei ole mikään tae siitä, että jyrsijät pysyisivät loitolla. Ne pääsevät kyllä sisään, sillä hiirenpitävää taloa ei ole vielä rakennettu, naurahtaa Backman.

Jyrsijöiden torjunta alkaa usein ympäristön tarkistuksella ja monesti joudutaan huomauttamaan lintujen ruokinnasta.

– Lintuja ei kannattaisi ruokkia pihapiirissä, vaan lintujen ruokintapaikka kannattaisi perustaa vaikkapa metsään ja jos viranomaiset antavat lintujen ruokkimiskiellon, tulisi sitä myös noudattaa, muistuttaa puolestaan Juselius.

Hiiristä monenlaista harmia

Pienestä koostaan huolimatta hiiri saa monenlaista vahinkoa aikaiseksi.

– Onhan se ensinnäkin epämiellyttävää, että kutsumattomat vieraat rapistelevat seinien sisällä. Haitallisempaa on tietenkin se, että ne kaivavat samalla talon eristeisiin käytäviä, mikä heikentää eristeiden tehoa ja lisää lämmityskustannuksia, aloittaa Backman.

– Hiiret voivat aiheuttaa myös tulipaloja, sillä ne jyrsivät sähköjohtojen eristeitä ja saattavat aiheuttaa jopa tulipaloja. Hiiriä on löydetty talojen sähkökaapeista ja silloin on paikalle kutsuttava aina sähkömies, muistuttaa Backman.

Hiiret voivat aiheuttaa myös tulipaloja.

Manu Backman

Hiiret ovat tietysti myös hygieniariski, sillä ne pilaavat ulosteillaan elintarvikkeita ja saattavat aiheuttaa monenlaisia sairauksia ja hajuhaittoja

– Myrkkyyn kuollut hiiri saattaa jäädä talon sisään ja ruumis alkaa ajan kuluessa tietysti haista. Jotkut asiakkaat ovat jopa ryhtyneet purkuhommiin saadakseen raadon hävitettyä, vaikka haju hälvenee yleensä itsekseen parissa viikossa, kertoo Backman.

"Vanhat konstit eivät enää riitä"

Tuholaistorjuja kutsutaan usein paikalle siinä vaiheessa, kun omat torjuntakonstit eivät enää riitä. Jyrsijöitä on yritetty hävittää vaikkapa loukuilla, mutta niitä tulee pyydyksistä huolimatta koko ajan lisää.

– Moni torjuntaan ryhtynyt on joutunut huomaamaan, että vanhat konstit eivät enää riitä. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että torjunta-aineiden koostumusta on muutettu, eikä teho ole enää entisellään, kertoo Manu Backman.

Muutokset johtuvat EU-säädöksistä. Tehokkaimmat aineet on siirretty kuluttajan ulottuvilta pelkästään ammattilaisten käyttöön.

Ammattilainen on nimensä veroinen myös siinä mielessä, että tuntee jyrsijöiden tavat, osaa kartoittaa niiden kulkureitit ja näin esimerkiksi myrkkysyötit osataan sijoittaa mahdollisimman tehokkaasti.

Ammattilainen kutsutaan entistä herkemmin

Sekä Manu Backman että Juha Aro ovat sitä mieltä, että kynnys kutsua paikalle tuholaistorjunnan ammattilainen on madaltunut viime vuosina.

– Tiedotusvälineissä on puhuttu paljon tuholaisista ja niiden torjunnasta, mikä on lisännyt kuluttajien tietoisuutta alan asioista, pohtii Aro.

– Oma vaikutuksensa on myös sillä, että tuholaistorjujilta vaaditaan nykyään ammattitutkinto, mikä on nostanut alan profiilia, muistuttaa Backman.

Tuholaistorjuntakoulutusta annetaan Lahdessa Koulutuskeskus Salpauksessa. Alalla toimivilla tulee olla paperit kunnossa viimeistään tulevana vuonna eli 2017.

– Tällä on ollut positiivinen vaikutus alalle, sillä nyt kaikki tietävät, että alan toimijat ovat koulutettuja ammattilaisia. Me teemme työtä pääasiassa yritysten ja isännöitsijöiden kanssa ja on itsestään selvää, että tällaiset asiat ovat kunnossa, kertoo Aro ja jatkaa:

– Tämä on kasvava ala ja tulevaisuus näyttää hyvältä.