Kansallispuistot halutaan öljyvapaiksi – pelkästään Kolille kuskataan vuosittain 180 000 litraa öljyä

Metsähallitus haluaa luopua luontokeskusten öljylämmityksestä, mutta rahat remontteihin ovat kiven alla.

kansallispuistot
Koeporauksia Kolin kansallispuistossa.
Marraskuussa 2016 Kolilla tehtiin koeporauksia.Heikki Haapalainen / Yle

Metsähallitus haluaa irti uusiutumattomien polttoaineiden käytöstä kansallispuistoissa. Ensi vuoden aikana kartoitetaan kaikki Metsähallituksen kiinteistöt ja tehdään energiaystävällinen suunnitelma.

Esimerkiksi Kolin kansallispuiston laelle kuljetetaan vuosittain luontokeskus Ukon ja hotelli Kolin tarpeisiin noin 180 000 litraa öljyä.

Maalämpöön siirtyminen vähentäisi öljytarvetta noin 80 prosenttia nykyisestä.

Vihreiden ja energiaystävällisten arvojen lisäksi öljykuljetukset ovat myös turvallisuusriskejä luonnolle, joita Metsähallitus haluaa nyt vähentää.

– Maalaisjärkikin sen sanoo. Tie on kapea ja mutkainen, talvella kuljetus on suurta. Mitään isompaa ei toistaiseksi ole tapahtunut, Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Timo Tanninen kertoo.

Muutostyöt toisivat säästöjä, mutta rahat kiven alla

Arvioiden mukaan öljylämmityksestä maalämpöön siirtyminen maksaisi itsensä takaisin 5–10 vuodessa. Muutostyöt kuitenkin vaativat rahaa.

– Kiperä asia on löytää rahat muutostöihin, Tanninen aprikoi.

Kolilla muutostöiden raha-asiat on ratkaistu yhteistyöllä. Jos maalämpöön siirrytään, kaksi kolmasosaa kustannuksista maksaa Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO, joka pyörittää hotelli Kolia.

On tietysti jopa kansallinen häpeä, että kansallispuistossa ja kansallismaisemassa käytetään fossiilista öljyä.

Pentti Hyttinen

Suomen kansallispuistoissa oli viime vuonna yli kaksi miljoonaa käyntikertaa. Fossiiliset polttoaineet ovat kansallispuistoille myös imagokysymyksiä.

– On tietysti jopa kansallinen häpeä, että kansallispuistossa ja kansallismaisemassa käytetään fossiilista öljyä, sanoo Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen.

Keskiviikkona Kolin kansallispuistossa Lieksassa aloitettiin koeporaukset, joilla selvitetään luontokeskus Ukon ja hotelli Kolin siirtymistä maalämpöön.

Kansallispuistoissa kiinteistöjen rakennusten lämmitysjärjestelmien muutostyöt eivät tapahdu sormia napsauttamalla. Esimerkiksi Kolilla koeporauksiin tarvittiin ympäristöministeriön ja Lieksan kaupungin lupa.

Jos Metsähallitus ja PKO päättävät siirtyä maalämpöön, tarvitaan muutostöihin vielä ympäristöministeriön poikkeuslupa. PKO toivoo, että muutostyöt voisivat alkaa ensi syksynä.