1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin voittoa toivonut kansanedustaja: "Ennustin tätä jo vuoden alussa"

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) toivoi republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin voittavan Yhdysvaltain presidentinvaalit.

politiikka
Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari
Laura Huhtasaari (ps.)Yle

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vain harva suomalainen poliitikko asettui julkisesti kannattamaan republikaaniehdokasta, liikemies Donald Trumpia. Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari oli poikkeus: hän toivoi Trumpin voittoa.

Presidentinvaalien päättyminen Donald Trumpin voittoon oli monelle asiantuntijalle yllätys, mutta Yhdysvalloissa asunut Huhtasaari osasi ennustaa Trumpin nousua jo republikaanien esivaalin aikana viime keväänä.

– Trumpin edustama oma kansa ensin -ajattelu on nyt sitä, mitä kaivataan. Olen itse tämän saman haistanut jo aikaisemmin ja arvioin, että Trump voittaa, Huhtasaari sanoo.

Mitä vaikutuksia?

Kansanedustaja Laura Huhtasaari toivoo, että vaalitulos johtaisi Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden paranemiseen.

Trumpin edustama oma kansa ensin -ajattelu on nyt sitä, mitä kaivataan.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.)

– Suomen ja koko maailman kannalta olisi tärkeää, että Yhdysvallat ja Venäjä pystyvät jollain tasolla sopimaan ja olemaan keskusteluyhteydessä. Trump on painottanut, että hän haluaa Euroopan ja Nato-maiden hoitavan velvollisuutensa. Ulkopolitiikka voi muuttua, mutta mitään sitovaa hän ei ole sanonut, joten [muutoksen suuruus] jää nähtäväksi, Huhtasaari arvioi.

Huhtasaari seurasi ääntenlaskentaa Yhdysvaltain suurlähetystön vaalivalvojaisissa. Hän on eduskunnan Yhdysvallat-ystävyysryhmän puheenjohtaja.

– Täällä oli paljon huolestuneita ilmeitä. Tosin muutama kävi kuiskaamassa korvaani olevansa Trumpin tukija mutta ääneen sitä ei sanottu. Myös suurlähettiläs sanoi olevansa huolestunut. Hänelle en sanonut olevani Trumpin kannattaja, koska haluan olla diplomaatti.

Kansanedustaja sanoo uskovansa, että pettymyksestä huolimatta myös Clintonin kannattajat hyväksyvät vaalituloksen.

Lue seuraavaksi