Äänekoskella otetaan kiivaasti parasiittinäytteitä

Äänekoskella on otettu kymmeniä parasiittinäytteitä. Muutamilta ihmisiltä alueella on löytynyt ameeboihin kuuluva, vatsatautia aiheuttava loiseliö.

Kuva: Timo Nykyri / Yle

Äänekoskella kolmesta ihmisestä on löytnyt dientamoeba fragilis -alkueläin. Ameeboihin kuuluva alkueläin aiheuttaa pitkittynyttä vatsatautia, ja siihen on toimiva lääkehoito.

Alkueläin on ilmeisesti peräisin Hietaman - Parantalan alueen saastumaan päässeestä juomavedestä.

Äänekosken terveysasemalla otetaan parhaillaan parasiittinäytteitä alueen asukkaista. Lähetteen näytteenottoon on hakenut jo nelisenkymmentä ihmistä. Osalla heistä on pitkittyneen vatsataudin oireita.

Dientaboeba fragilis -alkueläin on Suomessa melko tuntematon, mikä on vaikeuttanut sopivan asiantuntijan löytymistä.

– Meillä on nyt etsinnässä joku, joka voisi kertoa vähän enemmän tämän alkueläimen kestävyydestä, vasta sitten tiedämme mitä teemme vesijohtoverkoston kanssa. Löydös toki osoittaa, että se pystyy elämään suomalaisissa oloissa ainakin jonkin aikaa, sanoo Äänekosken teveysvalvonnan johtaja Jukka Lappalainen.

Äänekosken terveysasemalta kerrotaan, että näytteen ottoon ohjaamisen kynnys on alhainen. Esimerkiksi positiivisen näytteen antaneen perheenjäseniltä otetaan näytteet, jos he oireilevat.

Alueen asukkaita on kehotettu vatsataudin oireiden vähänkään pitkittyessä ottamaan yhteyttä Äänekosken terveysasemalle. Terveysviranomaiset muistuttavat käsihygienian tarkasta noudattamisesta. Vedenkeittokehotus alueella jatkuu.

Äänekoski on kamppailut vesiongelmien kanssa jo yli kolme viikkoa. Ensin vedestä löytyi kolibakteeria, sitten sapovirus, ja nyt viimeisimpänä dientamoeba fragilis -loinen.