Yksi myräkkä voi viedä festarin ahdinkoon – Joensuu kouluttaa järjestäjiä riskien hallintaan ja vakuuttamiseen

Eri puolilla Joensuuta järjestetään ensi vuonna yli 2 000 tapahtumaa, joihin odotetaan yhteensä noin miljoonaa kävijää.

festivaalit
Joensuun tapoahtumapäällikkö Markku Pyykkönen.
Joensuun tapahtumapäällikkö Markku Pyykkönen kertoo, että tapahtumien järjestäjille on suunnitteilla työpajoja, joissa käydään läpi riskien hallintaa, pelastussuunnittelua ja vakuuttamista. Jouki Väinämö / Yle

Vammaisten Parafest-festivaalin elokuisista vastoinkäymisistä halutaan ottaa opiksi Joensuussa.

Erikoinen ja äkillinen sääilmiö eli syöksyvirtaus kaatoi Parafestin tapahtuma-alueella, Joensuun taidemuseon pihassa, isoja telttoja viime elokuussa. Neljä ihmistä loukkaantui lievästi.

Aineelliset vahingot nousevat lähes 20 000 euroon, mutta järjestäjän ottama toiminnan vastuuvakuutus ei korvaa vahinkoja. Vakuutusyhtiö toteaa, että koska järjestäjä ei aiheuttanut vahinkoja omalla tuottamuksellaan, sillä ei ole korvausvastuuta.

Finanssivalvonnan markkinavalvoja Päivi Turunen sanoo, että ihmisillä on yleisesti vääriä käsityksiä ja odotuksia vastuuvakuutuksen periaatteista ja toiminnasta.

Jos sattuu puhdas vahinko, niin vastuuvakuutus ei korvaa sitä.

Päivi Turunen

Turusen mukaan idea on, että kyseisen vakuutuksen ottaja varautuu siihen, että voi joutua vahingonkorvauslain mukaiseen vastuuseen jostakin tapahtumasta. Vastuuvakuutuksen ottaja saattaa kylläkin kuvitella, että vakuutus korvaa kaiken sen, mitä sattuu esimerkiksi jossakin tilaisuudessa. Mutta se ei mene niin.

– Se korvaa vain silloin, kun katsotaan, että vakuutettu on vahingonkorvauslain mukaisessa vastuussa siitä tapahtumasta. Eli sen on pitänyt toimia jollakin tavalla väärin. Siis jos sattuu puhdas vahinko, niin vastuuvakuutus ei korvaa sitä, Päivi Turunen kertoo.

Tietoa on saatava kentälle

Joensuussa järjestetään vuonna 2017 yli 2 000 tapahtumaa, joissa vierailee arviolta lähes miljoona ihmistä.

Tapahtumapäällikkö Markku Pyykkönen kertoo, että tapahtumajärjestäjille suunnitellaan nyt koulutustilaisuuksia.

– On suunnitteilla ensi vuodeksi, että me järjestetään Joensuun tapahtumapalveluiden kautta muutama työpaja riskien hallinnasta, pelastussuunnittelusta ja vakuuttamisen hyvistä käytännöistä.

– Kyllä tämä Parafestin ilmiö herätti, että tietoa on syytä saada eteenpäin kentälle, Markku Pyykkönen sanoo.

"Jokainen vastaa kalustostaan"

Markku Pyykkösellä on vankka kokemus isojen tapahtumien järjestämisestä. Ennen kuin hänestä tuli kaupungin tapahtumapäällikkö, hän oli Joensuun Popmuusikoiden toiminnanjohtajana organisoimassa maan suurimpiin rocktapahtumiin kuuluvaa Ilosaarirockia.

Vaikka Parafestin kimppuun iskeneelle syöksyvirtaukselle ei kukaan mahtanut mitään, tapahtumajärjestäjien pitää Pyykkösen mielestä ottaa riskien hallinta entistä tarkempaan huomioon tulevaisuudessa.

Tapahtuman järjestäminen kuitenkin lähtee jollain tavalla siitä omien riskien minimoimisesta liikkeelle.

Markku Pyykkönen

– Tapahtuman järjestäminen kuitenkin lähtee jollain tavalla siitä omien riskien minimoimisesta liikkeelle. Tiedostetaan, että erilaisia juttuja voi tapahtumissa sattua.

Markku Pyykkösen mukaan myös vakuuttaminen lähtee liikkeelle riskien hallinnasta. Aina muistutetaan, että ottakaa vastuuvakuutus.

– Mutta lähtökohta on, että jokainen vastaa itse omasta kalustostaan, mikä tapahtumajärjestäjän on hyvä tietää. Usein tapahtumassa on omaa, lainattua ja vuokrattua kalustoa ja irtainta, Joensuun tapahtumapäällikkö Marko Pyykkönen sanoo.