Kapellimestari Hannu Lintu: "Karita Mattila ennusti Trumpin voiton"

Yle Uutiset kysyi kulttuurivaikuttajilta, mitä he ajattelevat Yhdysvaltain uudesta presidentistä.

USA:n presidentinvaali
Kapellimestari Hannu Lintu
Heikki Tuuli

Hiljan Yhdysvaltain kiertueelta Suomeen palannut Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu kertoo, että suomalaissopraano Karita Mattila ennusti Trumpin voiton jo lauantaina. Mattila asuu Yhdysvalloissa.

– En varmaan paljasta tässä mitään suurta salaisuutta, mutta keskustelin Karita Mattilan kanssa, joka on tällä hetkellä esiintymässä New Yorkin Metropolitanissa.

– Hän sanoi minulle, että Trump voittaa ja se on nimenomaan gender issue.

Linnun mukaan Mattila viittasi kommentillaan siihen, että Clintonia eivät äänestä edes oman puoleen naiset.

– Sitä ei tietysti kukaan pysty sanomaan oliko se viimeinen korsi, joka katkaisi kamelin selän, mutta kyllä se on ollut huomattavissa.

Lintu kertoo, että klassisen musiikin yleisö on Yhdysvalloissa lähtökohtaisesti konservatiivista, kun muusikot edustavat demokraatteja.

– Siellä on aina ollut tämä ristiriita esiintyjäjoukon ja yleisön välillä. Nyt pelätään lähinnä sitä, että ristiriita jollakin tavalla kasvaa, Lintu toteaa.

Lintu muistuttaa, että Trumpin asenne on loukannut taiteilijoita jo kauan.

– Se miten Trump käsittelee ihmisiä ja totuutta, on loukannut jo pitkään taidemaailmaa Yhdysvalloissa, mutta nyt se on asia, jonka kanssa heidän vaan täytyy oppia elämään, Lintu toteaa.

Lintu on saanut amerikkalaiskollegoiltaan ja -ystäviltään tänään paljon viestejä.

– Huomaan, että he ovat yllättyneitä siitä, että tässä kävi näin.

Selma Vilhunen
Selma VilhunenTiina Jutila / Yle

Elokuvaohjaaja Selma Vilhunen: Olen järkyttynyt

Lyhtyelokuvallaan Pitääkö mun kaikki hoitaa? Oscar-kisan finaaliin toissa vuonna päässyt elokuvaohjaaja Selma Vilhunen kertoo olevansa järkyttynyt ja surullinen Donald Trumpin noususta Yhdysvaltain presidentiksi. Hän kertoo seuranneensa Trumpin suosion kehitystä samoissa tunnelmissa jo pitempään.

Suomalaisohjaaja on vakuuttunut siitä, että sukupuoli ratkaisi vaalit.

– Näen tilanteen niin, ettei naista voitu äänestää presidentiksi.

– Tavallaan mikä tahansa vaihtoehto oli amerikkalaisenemmistön mielestä parempi vaihtoehto, Vilhunen sanoo.

Vilhunen palasi vastikään uuden elokuvansa Tyttö nimeltä Varpu markkinointimatkalta Yhdysvalloista.

– En ehtinyt aistia sellaista laajempaa tunnelmaa kiireisen aikataulun takia, mutta yksittäisten ihmisten huolta kyllä.

Vilhunen harmittelee sitä, että tuloerot ovat Yhdysvalloissa jo nyt todella suuret eikä sivistystä ja koulutusta arvosteta kovin korkealle. Myös ympäristön tila huolettaa.

– Olen todella huolissani siitä, millainen ilmapiiri Yhdysvalloissa tulee jatkossa olemaan. Rasismi kukoistaa siellä jo nyt, Vilhunen sanoo.

Susanna Kuparinen
Susanna Kuparinen Milla Vahtila

Teatteriohjaaja Susanna Kuparinen: Edessä on neljän vuoden maailmanpoliittinen kokeilu

– Heräsin viideltä aamuyöllä ja oletin näkeväni Hillaryn voitosta kertovan sinisen Yhdysvaltain kartan. Sen sijaan ruudussa olikin hyvin epätoivoisen näköisiä CNN:n toimittajia. Olihan se surrealistinen herätys unesta uneen.

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi yllätti muun muassa Eduskunta-näytelmistä tutun teatteriohjaajan Susanna Kuparisen täydellisesti.

– Trump oli jäänyt kiinni niin monista valheista, että paljon vähemmästäkin on jouduttu eroamaan. Ja seksuaaliahdistelutapaukset, Yhdysvallat on moraalisesti niin takakireä maa, ettei sellaisella ehdokkaalla pitäisi olla mitään mahdollisuuksia. Näin ajattelin.

Kyseessä olivat kuitenkin poikkeukselliset vaalit, joissa eivät päteneet vanhat säännöt. Siksi moni muukin heräsi epätodelliselta tuntuvaan tilanteeseen.

Trumpin voiton taustalla on köyhtyvän valkoisen keskiluokan epätoivo, pohdiskelee Kuparinen.

– Heiltä on viety kaikki. Itsekunnioitus. Kyky ylläpitää amerikkaista unelmaa. Se, että omalla kovalla työllä elättää perheensä. Silloin mikä tahansa vaihtoehto on parempi.

– Kun kyse on eloonjäämiskamppailusta, silloin unohtuvat liberaalit kuriositeetit, kuten tasa-arvo ja naisten oikeus koskemattomuuteen. Ne ovat tasapainoisempien yhteiskuntien ylellisyystuoteita.

Ensimmäisissä analyyseissä on myös pohdittu sitä, johtuiko Hillary Clintonin tappio siitä, että hän on nainen. Kuparisen mielestä sukupuoli ei ratkaissut vaalia.

– Vaa`ankieliosavaltioissa sinikaulustyöväen naiset äänestivät Trumpia. Jos sukupuolella olisi ollut merkitystä, nämä naiset olisivat ehdottomasti äänestäneet Clintonia.

Edessä on Kuparisen sanoin neljän vuoden mittainen maailmanpoliittinen kokeilu. Kovin huolestuneelta hän ei silti kuulosta.

– USA ei ole mikään Turkki. En usko, että Trump kykenee tai haluaakaan tehdä suuria muutoksia. Hän tulee pettämään äänestäjänsä aika nopeasti.

Jani Leinonen
Jani LeinonenJussi Mankkinen / Yle

Kuvataitelija Jani Leinonen: Trumpin valinta on katastrofi vähemmistöille

Trumpin voiton juhlijoita on ollut mediassa kahdenlaisia, kuvataitelija Jani Leinonen kirjoittaa. Hän on tunnettu nykytaideteoksista, jotka kritisoivat esimerkiksi amerikkalaisia suuryrityksiä, kuten McDonald’sia.

Leinosen mukaan juhlijoissa on niitä, jotka oikeasti kannattavat Trumpia sekä niitä, jotka fantasioivat Yhdysvaltain poliittisen järjestelmän kaatumisesta Trumpin takia. Nämä ovat lähinnä etuoikeutettuja, vasemmistolaisia ja valkoisia heteromiehiä.

En ole nähnyt yhdenkään vähemmistön edustajan fantasioivan tästä – varmaan siksi, että vähemmistöille - vammaisille, mustille, meksikolaisille, homoille ja naisille - Trumpin valinta on katastrofi, Leinonen toteaa Yle Uutisille lähettämässään kommentissaan.

Markus Nordenstreng.
Markus Nordenstreng.Outi Kuitunen / Yle

Muusikko Markus Nordenstreng: Vastapuoli kääntää joka kiven, jotta Trump joutuisi eroamaan

Vaalitulos yllätti myös muusikko Markus Nordenstrengin. Hänet tunnetaan americana-musiikin lähettiläänä, joka on asunut ja keikkaillut Yhdysvalloissa lukuisia kertoja.

– Luulin, että vaali päättyy Clintonin murskavoittoon.

Kampanjoinnissa Nordenstrengin silmään pisti negatiivisuus. Se, että ehdokkaat keskittyivät toistensa haukkumiseen. Hän uskoo sen vaikuttaneen myös lopputulokseen.

– Amerikkalaisten perusasenne on myönteinen. He tarvitsevat positiivisen fiiliksen, jotta aktivoituisivat. Esimerkiksi latinoiden sanotaan äänestäneen Clintonia, koska pelkäsivät Trumpia. Siinä on minusta ongelma.

Nordenstreng näkee Yhdysvaltain vaalituloksessa yhteyksiä Brexitiin ja perussuomalaisten jytkyyn.

– Länsimainen demokratia on jollain tasolla rikki. Ehkä konkreettisin ilmentymä on nyt nähty, kun aika kyseenalainen koulukiusaaja-miljonääri nousee maailman vaikutusvaltaisimpaan tehtävään.

Vaalitulos pakottaa Nordenstrengin mielestä molemmat puolueet uudistumaan ja saattaa johtaa suureenkin mullistukseen.

– Koko amerikkalainen kaksipuoluejärjestelmä on kriisissä. Tässä on hyvä mahdollisuus sille, että (demokraattien ehdokkuutta tavoitelleen) Bernie Sandersin kaltainen hahmo leikkaa demokraatit keskeltä kahtia ja syntyy oikeasti uusi puolue. Myös republikaanipuolueessa, jossa Trump on outo lintu, voi käydä samoin.

Nordenstreng ei ole lainkaan varma siitä, että Donald Trump hallitsee Valkoista taloa koko nelivuotiskautta.

– Trumpilla on sen verran sotkuiset paperit, että liberaali media ja demokraattipuolue kääntävät joka kiven, jotta Trump joutuisi eroamaan virastaan.