Vähemmän koulutetut ja iäkkäät nostivat Trumpin voittoon – Clinton sai silti enemmän ääniä

Donald Trump sai poikkeuksellisen paljon ääniä valkoiselta työväestöltä ja pienituloisilta. Nuoret sen sijaan suosivat Hillary Clintonia.

USA:n presidentinvaali
Uutisvideot: Mitä jos oma äänesi menisi hukkaan?
Uutisvideot: Mitä jos oma äänesi menisi hukkaan?

Jos Yhdysvaltain presidentinvaalit ratkeaisivat valtakunnallisen kokonaisäänimäärän perusteella, maan seuraava presidentti olisi Hillary Clinton.

Keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaa Clinton näytti saavan reilusti yli 150 000 ääntä enemmän kuin Donald Trump. Prosenteissa Clintonin kannatus oli 47,6 ja Trumpin 47,5.

Grafiikka

Ratkaisevaa presidentinvaaleissa on kuitenkin se, kumpi ehdokas saa taakseen enemmistön eli 270 jaossa olevista 538 valitsijamiehestä.

Trumpin voitto selittyy sillä, että hän onnistui voittamaan taakseen aiemmin demokraattipresidentti Barack Obamaa tukeneet Floridan, Ohion ja Pennsylvanian osavaltiot.

Kun muutaman osavaltion tulos oli vielä epävarma, Trumpilla näytti olevan koossa 279 valitsijamiestä, Clintonilla 228.

1. Naiset eivät hylänneet Trumpia

Grafiikka

Trumpin naisia halventava kielenkäyttö ei ollut vaaleissa niin ratkaiseva tekijä kuin etukäteen arveltiin. The New York Timesin ovensuukyselyjen perusteella kokoamien tietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan suurin osa naisista äänesti Clintonia, mutta melkoinen joukko naisia päätyi myös Trumpin kannalle.

Miesten keskuudessa Trump sai selvästi enemmän ääniä kuin Clinton. Trump keräsi miehiltä myös enemmän ääniä kuin aiemmat republikaaniehdokkaat keskimäärin.

Vähemmistöjen tuki Clintonille oli vahvaa, mutta jäi odotettua pienemmäksi. Mustaihoisesta väestöstä Clintonia äänesti lähes 90 prosenttia, latinoista ja aasialaisistakin kaksi kolmasosaa. Luvut ovat kuitenkin pienempiä kuin Obamalla neljä vuotta sitten.

Valkoisista selvästi yli puolet äänesti Trumpia.

2. Nuoret olisivat valinneet Clintonin

Grafiikka

Ovensuukyselyt kertovat myös, että Trump oli suositumpi ehdokas keski-ikäisten ja eläkeikäisten äänestäjien keskuudessa.

Jos nuoremmat ja erityisesti alle 30-vuotiaat olisivat saaneet päättää, Clinton olisi voittanut.

Grafiikka

Demokraattien kannatus on perinteisesti vahvaa suurissa kaupungeissa. Yli 50 000 asukkaan kaupungeissa Clintonia kannatti 59 prosenttia, kun Trumpin kannatus jäi 35:een.

Sen sijaan maaseudulla ja pikkukaupungeissa asetelma on päinvastainen: Trumpia tuki 62 ja Clintonia 34 prosenttia.

3. Valkoinen työväestö tuki Trumpia

Grafiikka

Trumpin siivitti vaalivoittoon ennen kaikkea laaja kannatus valkoisen työväestön keskuudessa (siirryt toiseen palveluun). Trumpia äänesti valkoisesta ei-korkeakoulutetusta kansanosasta 67 prosenttia. Neljä vuotta sitten tässä joukossa republikaania äänestettiin selvästi vähemmän.

Koulutetumman väen keskuudessa sen sijaan tapahtui siirtymää Clintonin taakse. Korkeakoulututkinnon hankkineista valkoihoisista demokraattiehdokasta äänesti 45 prosenttia, eli 10 prosenttiyksikköä edellisvaaleja enemmän.

Trump keräsi poikkeuksellisen paljon myös pienituloisten ääniä. Perinteisesti pienituloisten on Yhdysvalloissa ollut tapana äänestää demokraatteja, mutta nyt moni alle 30 000 dollaria vuodessa ansaitseva siirtyi Trumpin joukkoihin.

Suurituloisten eli 100 000 dollaria tai enemmän vuodessa ansaitsevien joukossa puolestaan tapahtui siirtymää Clintonin taakse.