Nyt on jo kiire pukuostoksille – vanhojen tansseihin valmistaudutaan hyvissä ajoin

Nuoren tytön elämän yksi kohokohdista on lukion vanhojen tanssiaiset. Juhlapuku ostetaan kuukausia ennen tapahtumaa.

ilmiöt
Petriina Kiiskinen sovittaa mekkoa vanhojen tanssiaisia varten.
Petriina Kiiskinen sovittaa mekkoa vanhojen tanssiaisia varten.Salla Laurila / Yle

Nykylukiolaisten vanhemmat kolusivat omien vanhempiensa komeroita tai isovanhempiensa vinttejä, kun hankkivat asusteita vanhojen päivän tanssiaisiin. Tänä päivänä panostus on paljon mittavampaa.

Lukiolaisten helmikuiset vanhojentanssit voivat olla monelle nuorelle naiselle ainutkertainen tilaisuus pukeutua näyttävään iltapukuun. Prinsessapäivään valmistautuminen aloitetaan hyvissä ajoin, jopa yli puoli vuotta ennen varsinaista tapahtumaa.

Puvuista ja kampauksista on tullut todella tärkeitä ja niistä myös keskustellaan paljon etukäteen, kertoo oululainen, lukion toista luokkaa käyvä Veera Soukka.

– Meillä on whatsup-ryhmä, missä ollaan juteltu puvuista. Suurella osalla on jo suunnitelmia tai mekko on jo ostettu.

Lukion 2.-luokkalainen Veera Kiiskinen kertoo, että vanhojen tanssit ovat monille tytöille todella tärkeä päivä, johon ollaan valmiita panostamaan myös rahallisesti.

– Mekot ovat tosi kalliita, samoin muukin valmistautuminen. Päivästä on tullut jo ehkä vähän liiankin iso.

Äiti makutuomarina

Juhlavaatekauppiaan mukaan vanhojentanssipuvun ostajan tunnistaa yleensä siitä, että hänellä on vähintään äiti mukana ostoksilla makutuomarina.

Myös oululainen Pia Virtanen osallistui tyttärensä kanssa pukuostoksille.

Muodot eivät aina ole samassa kohtaa kuin malleilla.

Pia Virtanen

– Itse olen ajatellut, että puku pitäisi hankkia vasta siinä vaiheessa, kun tansseja aletaan harjoitella. Päinvastoin. Puku pitäisi olla jo nyt.

Moni tilaa mekkonsa netin kautta. Virtasen mielestä pukua pitää päästä myös sovittamaan ja nähdä, miltä se oikeasti näyttää yllä.

– Netissä naiset ovat usein 50-kiloisia ja 180-senttisiä. Puku heidän päällään voi olla ihan eri näköinen kuin tavallisen tytön yllä. Muodot eivät aina ole samassa kohtaa kuin malleilla.

Kauppoja ja kiertueita

Juhlapukunsa vanhojen tansseihin voi hankkia nykyään monella tavalla: kivijalkakaupasta, netistä tai vaihtoehtoisesti vaikkapa kiertävistä myyntitapahtumista, joka esimerkiksi Oulussa oli aiemmin syksyllä. K

Kevyet ja herkästi liikkuvat, mutta aika leveähelmaiset puvut ovat tällä hetkellä hittejä.

Hanna Koskinen

Maahantuojien Outletin Hanna Koskinen kertoo, että yleiset muotivirtaukset vaikuttavat myös tanssiaispukuihin. Joitakin vuosia sitten yleisiä vannehameita ei kysy enää kukaan.

– Kevyet ja herkästi liikkuvat, mutta aika leveähelmaiset puvut ovat tällä hetkellä hittejä. Kaikki eivät mene enää samaan muottiin, joten pukuja on lähes yhtä monta kuin on tanssijoitakin.