EU-komissio: Taloudessa hieman valoisampaa, Suomi laahaa muun Euroopan perässä

Euroalueen kasvuennuste tälle vuodelle on hieman valoisampi, mutta ensi vuoden osalta heikompi kuin keväällä näytti.

talous
Sadan euron seteleitä
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen talouskasvu jää edelleen EU:n luvuista, EU-komissio arvioi talousennusteessaan (siirryt toiseen palveluun). Komissio ennustaa Suomen BKT:n kasvavan tänä ja ensi vuonna 0,8 prosenttia ja 1,1 prosenttia vuonna 2018.

Toukokuussa julkaisemassaan edellisessä ennusteessa komissio arvioi kasvun jäävän tänä vuonna 0,7 prosenttiin.

Rakennusala ja yksityinen kulutus pitävät Suomen talouden pinnalla, mutta ensi vuonna yksityinen kulutus jää vaisummaksi. Laivatilauksista huolimatta vientiteollisuuden tilauskirjat ovat ohuita, komissio huomauttaa.

Ensi vuonna julkinen velka kasvaa, koska tuloveroja alennetaan kilpailukykysopimuksen takia. Komissio kuitenkin arvioi sopimuksen laskevan työvoimakustannuksia ensi vuonna. Tämän pitäisi piristää vientiä ja talouskasvua ensi vuodesta alkaen.

Suomi jäljessä muusta Euroopasta

Euroalueella komissio arvioi (siirryt toiseen palveluun) kasvun olevan tänä vuonna 1,7 prosenttia, ensi vuonna 1,5 prosenttia ja 1,7 prosenttia vuonna 2018.

Ennuste on tämän vuoden osalta hieman valoisampi, mutta ensi vuoden osalta heikompi kuin komission puoli vuotta sitten julkaisema ennuste.

Koko EU:ssa BKT:n kasvun arvioidaan olevan tänä vuonna 1,8 prosenttia, ensi vuonna 1,6 prosenttia ja 1,8 prosenttia vuonna 2018. Keväällä komissio antoi saman arvion tämän vuoden kasvuluvuksi, mutta ensi vuoden arvio oli peräti 1,9 prosenttia.

Kasvunäkymiä heikentävät poliittinen epävarmuus, hidas kasvu EU:n ulkopuolella ja vaimea maailmankauppa, komissio arvioi.

Energian hinta nostaa inflaatiota

Inflaatio eli yleinen hintojen nousu oli euroalueella tammi–kesäkuussa erittäin alhainen, mutta se alkoi kiihtyä heinä–syyskuussa. Öljyn hinnan noustessa myös inflaatio nousee maltillisesti yli yhteen prosenttiin, EU-komissio arvioi.

Euroalueen inflaatio on tänä vuonna 0,3 prosenttia ja 1,4 prosenttia vuosina 2017–2018 eli edelleen alle Euroopan keskuspankin tavoiteinflaation, joka on kahden prosentin tuntumassa.