Hyppää sisältöön

Viisi vinkkiä kerrostaloasujalle tulipalon varalle

Lue tämä juttu, jos asut kerrostalossa etkä tiedä, miten toimia tulipalotilanteessa.

Riihimäellä viime perjantaina ullakkotiloista alkanutta paloa epäillään tahallaan sytytetyksi. Kuva: Ilkka Heinonen

Pitkään pelastusalalla toiminut turvallisuuskoulutuspäällikkö Saku Rouvali sanoo, että tulipalon hetkellä kerrostaloasukkaan on syytä pysyä rauhallisena, vaikka rappukäytävä olisi tulessa. Paniikkiin saakka pelko ei saa yltyä.

– Olen urani aikana törmännyt monenlaiseen tilanteeseen, joissa olen itsekin miettinyt että mitä nyt. Tärkeintä on kuitenkin pitää pää kylmänä ja keskittyä hetkeen. Apu kyllä tulee.

Hämeen pelastusliiton turvallisuuskoulutuspäällikkö Saku Rouvalilla on neljännesvuosisadan kokemus palo- ja pelastustyöstä. Hän sanoo, että alkusammutus kannattaa aloittaa tilanteen mukaan.

– Jokainen voi ryhtyä alkusammutukseen. Perustiedot on kuitenkin hyvä tietää. Esimerkiksi rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä, sanoo Rouvali.

Kaukaisenakin soivaan palovaroittimeen täytyy reagoida, sillä siihen on aina käytännössä jokin syy.

Viisi ohjetta kerrostalon tulipalon varalle

1. Kun kuulet palovaroittimen äänen, eikä se tule omasta kodistasi, mene asunnon ulko-ovelle ja kokeile onko se lämmin.

2. Jos ovi ei ole lämmin, raota sitä varovasti, ettei rappukäytävässä mahdollisesti olevaa savua tule asuntoon. Jos rappukäytävässä palaa, tuli saa asunnosta korvausilmaa, mikä ruokkii tulipaloa.

3. Jos ovi on lämmin, älä avaa ovea lainkaan. Tiivistä raot eli laita kostutettu pyyhe oven alaosaa vasten ja tuki myös postilaatikon luukku. Sulje myös väliovi hyvin.

4. Soita 112.

5. Poistu parvekkeelle tai suuren ikkunan ääreen, josta pelastuslaitos huomaa sinut.

Jos palo syttyy omassa asunnossa

Jos oma asuntosi palaa, yritä alkusammutusta jos mahdollista. Sulje palavan huoneen ovi hyvin. Pelasta vaarassa olevat ja varoita muita ihmisiä. Poistu huoneistosta ja muista sulkea ovi perässäsi. Soita 112.

Riihimäellä paloi perjantaiyönä suuri kerrostalo. Palo sai alkunsa ullakkotiloista. Palo saatiin rajattua talon yläosiin, mutta kaikki talon asukkaat joutuvat muuttamaan pois, ehkä jopa kesään saakka. Törkeästä tuhotyöstä epäillään 40-vuotiasta miestä ja hänet on vangittu tiistaina.

Riihimäen kerrostalopalossa osa asukkaista poistui asunnoistaan savuiseen rappukäytävään ennen pelastuslaitoksen tuloa.