Analyysi: Trumpin voitto oli jo toinen kylmä suihku EU:lle

EU:n kannalta keskeinen kysymys kuuluu, onko Trumpin keskisormi yhä pystyssä hänen astuessaan Valkoiseen taloon, pohtii Ylen Brysselin-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump puhui omistamallaan Turnberryn golfkentällä Skotlannissa 24. kesäkuuta 2016.
Donald Trump puhui omistamallaan Turnberryn golfkentällä Skotlannissa 24. kesäkuuta 2016.Nigel Roddis / EPA

BRYSSEL Donald Trump kävi Euroopassa viimeksi juhannusaattona. Trump piti lehdistötilaisuuden golfkenttänsä laidalla Turnberryssä Skotlannissa vain muutamia tunteja sen jälkeen, kun oli varmistunut, että britit olivat äänestäneet itsensä ulos Euroopan uniosta.

– On mahtavaa, että näin on tapahtunut. Tämä äänestys oli uskomaton ja hyvin historiallinen hetki, Trump sanoi.

Lausunto ja vierailu olivat symbolinen keskisormen näyttö EU-johtajille, jotka pitävät Brexitiä suurimpana unionia kohdanneena katastrofina pitkään aikaan.

EU-johtajien kannattaisi nyt pysähtyä miettimään laajempaa ilmiötä, jonka ilmenemismuotoja Brexit ja Trump ovat.

Tänään keskiviikkona ympyrä sulkeutui. Trump seisoi lavalla New Yorkissa ja kiitti äänestäjiään "mahtavasta" vaalivoitosta.

Brexit-äänestyksestä Trumpin voittoon kului 138 päivää. Molemmat vaalitulokset yllättivät Euroopan johtajat, jotka joutuivat tänään nielemään ylpeytensä ja onnittelemaan Trumpia Yhdysvaltain seuraavana presidenttinä.

Euroopan ja EU:n kannalta keskeinen kysymys kuuluu, onko Trumpin keskisormi yhä pystyssä, kun hän astuu Valkoiseen taloon.

*Miten tosissaan Trump oli *sanoessaan, että Yhdysvaltain kannattaa jatkossa harkita tarkoin, antaako se tarvittaessa sotilaallista apua Euroopan Nato-maille?

Aikooko hän lopettaa Venäjän vastaiset pakotteet ja tunnustaa Krimin niemimaan osaksi Venäjää, jolloin EU jäisi yksin puolustamaan Ukrainan koskemattomuutta?

Näiden pikku käytännön kysymysten ohella EU-johtajien kannattaisi nyt pysähtyä miettimään laajempaa ilmiötä, jonka ilmenemismuotoja Brexit ja Trump ovat.

Vanha maailmanjärjestys on murtumassa, muureja rakennetaan, faktoista ja establishmentista viis veisataan.

Ilmiötä voi joko seurata sivusta tai yrittää tehdä sille jotain.