1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Liigajoukkue ja kaupunginorkesteri yhteistyöhön Mikkelissä – Bachia, Apulantaa ja äijämäistä hienhajua

Mikkelissä orkesterin soittajia nähdään talven aikana jäällä sekä VIP-ravintolassa. Jääkiekkoilijoita nähdään puolestaan konserteissa.

urheilu
Mikkelin kaupunginorkesteri Mikaelin lavalla.
Mikkelin kaupunginorkesteri / Jere Lauha

Mikkelin kaupunginorkesteri ja liiganousija Jukurit ovat sopineet yhteistyöstä, jonka käytännön muodot tarkentuvat lähiaikoina.

– Asia on vielä aivan uusi ja tuore. Nähtäväksi jää, mitä tulevaisuudessa keksitään. Soittajia tullaan varmaan näkemään sekä jäällä että yritysklubin puolella, kaupunginorkesterin intendentti Nikke Isomöttönen sanoo.

Jukurit on hakenut tuoreena liigajoukkueena näkyvyyttä ja yhteisöllisyyttä elokuvan, teatterin ja ns. haka-tanssin kautta.

– Meidän linja ollut tehdä yhteistyötä kulttuuriväen kanssa ja orkesteri liittyy luontevasti tähän. Ei ole hyvää urheilutapahtumaa ilman hyvää musiikkia. Ajatellaan, että jos jalkapallon Mestareiden liigasta otettaisiin klassinen musiikki pois, paljon lähtisi siitä tunnelmasta, Jukureiden myynti- ja markkinointijohtaja Joni Vesalainen pohtii.

Yksilötaidon ja joukkuepelin yhdistämistä

Nikke Isomöttönen myöntää, ettei tunne jääkiekkoa juuri lainkaan. Miehisen, äijämeiningillä varustetun kiekon ja hienoviritteisen klasisisen musiikin yhdistämistä hän ei pidä kuitenkaan ongelmana.

– Yhtäläisyyksiä löytyy paljonkin. Kaikki osaajayksilöt ovat huikean treenimäärän kautta päässeet nykyiselle taitotasolle. Yhdessä he muodostavat joukkueen, joka on parhaimmillaan enemmän kuin yksilöidensä summa.

Orkesteri hakee yhteistyöllä näkyvyyttä tilanteessa, jossa kulttuuriväkikin on huolissaan Mikkelin tiukan talouden tuomista mahdollisista paineista. Isömöttönen myöntää, että yhteistyöllä haetaan näkyvyyttä.

– Perusyleisömme ovat aika erilaisia. Haluamme hälventää sitä mielikuvaa, että orkesteri olisi jotain ihmeellistä, jota ei voisi ymmärtää. Muusikot ovat ihan tavallisia ihmisiä. Meidän tarjonnasta voi nauttia, vaikka ei tuntisi syvällisesti musiikkia. Raja-aitojen madaltamisesta tässä on kyse.

– Ja kun jääkiekon yhteydessä puhutaan hienhajusta, samanlaista kokee myös soittaja orkesterin keskellä. Mekin teemme kovaa työtä, Isomöttönen muistuttaa.

Vastavuoroisuus korvaa eurot

Joni Vesalaisen mukaan orkesteriyhteistyö tulee näkymään tavalla tai toisella jo perjantain kotiottelussa.

– Joulukuussa sitten tulee enemmän näkyvyyttä ja kuuluvuutta. Halllimusiikki on omanlaistaan, eikä meidän kannata toimivaa ottelutapahtumaa hirveästi muuttaa. Mutta joitakin hetkiä on, joihin haluaisimme ammattilaisten tuomia elementtejä. Lisää eloa tapahtumaan.

Nikke Isomöttönen pohtii, että ensimmäinen esiintyminen jäähallin suuren yleisön edessä voisi liittyä jouluteemaan.

– Yleisö kuulee varmaankin jotain joululauluja, kun on vähän pikkujouluteemaa silloin. Jatkossa saatetetaan kuulla Mozartia tai Bachia.

Jukureiden ja kaupunginorkesterin yhteistyö on ensimmäisiä, ellei peräti ensimmäinen avaus laatuaan.

– Itse en ole aiemmin vastaavaan törmännyt muilla paikkakunnilla. Toki liigaseurat tekevät tahoillaan erilaisia, yllättäviä yhteistyökuvioita kulttuurinkin kanssa, SM-liigan yhteyspäällikkö Kaisa Hollo sanoo.

Intendentti Nikke Isomöttönen sanoo, että rahasta yhteistyökumppanit eivät ole puhuneet sanaakaan. Eurot eivät liiku kumpaankaan suuntaan.

Alustavasti on sovittu, että Jukuri-jengi vierailee meidän konsertissa vielä tämän vuoden puolella

Nikke Isomöttönen

– Vastavuoroisuudesta tässä on kysymys. Alustavasti on sovittu, että Jukuri-jengi vierailee meidän konsertissa vielä tämän vuoden puolella.

Jäähalleissa raikaa perinteisesti hieman raskaammansorttinen musiikki. Soittoliistoilta löytyy nimiä Apulannasta tunnettuihin rap-artisteihin. Mikkelin hallimusiikista vastaava Harri Kukkola sanoo, että musiikin pitää olla ensisijaisesti mukaansa tempaavaa.

– Musiikkigenrejä on vaikea määritellä. Kappaleen tai käytettävän osan tärkein tehtävä on saada yleisö mukaan, esimerkiksi taputtamaan.

Lue seuraavaksi