1. yle.fi
  2. Uutiset

Seinäjoen keskussairaalassa paljastui iso huumevarkaus – "Harvinainen poikkeustapaus"

Seinäjoen keskussairaalassa on työntekijän hallusta löytynyt satoja huumelääkkeitä ja -ampulleja, poliisi vahvistaa.

Seinäjoki
Lääkepurkki ja pillereitä pöydällä.
Kolmekymppistä naistyöntekijää epäillään vähintään satojen huumepillerien ja -ampullien varastamisesta.Henrietta Hassinen / Yle

Poliisi tutkii Seinäjoen keskussairaalassa tapahtunutta mittavaa huumevarkautta. Kyse on keskushermostoon vaikuttavien niin sanottujen PKV-lääkkeiden varkaudesta, josta epäillään sairaalan työntekijää.

Rikosepäilyn takia vakituisessa työsuhteessa olleen, vuonna -86 syntyneen naisen työsuhde on purettu.

Poliisin mukaan kyse on huomattavasta määrästä lääkkeitä, sillä epäillyn hallusta on löytynyt vähintään satoja huumepillereitä ja -ampulleja.

– Iso määrä se on, mitä poliisin haltuun on tässä vaiheessa tullut, ja mitä on epäilty anastetun ja käytetyn, sanoo tutkinnanjohtaja, komisario Harri Teivaanmäki Pohjanmaan poliisista.

Rikosta tutkitaan kuitenkin tässä vaiheessa varkautena, huumausainerikoksena ja huumausaineiden käyttörikoksena. Tutkinnassa selvinnee, ylittyykö törkeän rikoksen määritelmä.

Teivaanmäen mukaan esitutkinta on muuten lähes vaatimuksia vaille valmis.

Varkaus jatkunut pitkään

Varkaudessa on kyse kymmenistä erilaisista lääkenimikkeistä. Joukosta löytyy myös muita, ei huumeiksi luokiteltavia lääkkeitä.

Huumeiden varastaminen on jatkunut jo pitkään, vähintään kuukausien ajan. Vastaavia, yhtä laajoja tapauksia ei sairaalasta ole tullut aiemmin esiin.

– Yksittäisiä, vähäisiä tapauksia on ollut aikaisimminkin. Näpistystyyppisiä, komisario Teivaanmäki sanoo.

Myös sairaala pitää tapausta täysin yksittäisenä "harvinaisena poikkeustapauksena", eikä kommentoi työntekijän tarkempaa työskentelypaikkaa. Epäilty on kuitenkin työskennellyt ns. rivityöntekijänä.

– Ihmisten elämäntilanteet ovat joskus haastavia ja ihminen valitsee väärän polun, luonnehtii keskussairaalan hallintojohtaja Johanna Sorvettula.

Lääkevalvonta paljasti

Epäily tuli ilmi sairaalan normaalissa lääkevalvonnassa, jota tekevät sekä sairaalan eri yksiköt että sairaala-apteekki.

– Lääkeseurannassa tulee ilmi, jos on poikkeuksellista käyttöä, Sorvettula sanoo.

Hänen mukaansa osassa yksiköistä lääkkeet inventoidaan päivittäin ja osassa viikottain. Lääkehuoneisiin pääsee vain kulkuluvilla, ja osassa huoneista on lisäksi kameravalvonta.

– Heti kun tämä tuli ilmi, samana päivänä asiassa edettiin.

Rikosepäilyn takia koko sairaalan lääkekäytännöt, kulkuluvat ja prosessit tullaan jälleen käymään läpi, Sorvettula sanoo.

Lue seuraavaksi