Viron pääministerille epäluottamuslause, hallitus kaatui

Reformipuolue jäi luottamuslauseäänestyksessä yksin.

Viro
Taavi Rõivas
Taavi RõivasJulian Warnand / EPA

Viron parlamentti riigikogu on antanut äänestyksessään epäluottamuslauseen reformipuoluetta edustavalle pääministeri Taavi Rõivasille. Epäluottamuksen puolesta äänesti 63 ja vastaan 28 kansanedustajaa.

Rõivas sanoi äänestyksen jälkeen lehdistötilaisuudessa olevansa ylpeä jokaisesta 961 päivästään Viron hallituksen johdossa.

Hän sanoi myös, että Viron historiasta on vaikea löytää toista hallitusta, joka olisi puolessatoista vuodessa saanut aikaan enemmän. Rõivasin kakkoshallitus astui virkaansa toissa keväänä.

Tekstiviesti jäänee aikakirjoihin

Rõivas sanoi, ettei pidä epäluottamuslausetta henkilökohtaisena, vaan katsoo sen kohdistuvan koko hallitukseen – myös sosiaalidemokraatteihin ja Isänmaan ja Res Publican liittoon IRL:ään, jotka olivat nyt kaatamassa hallitusta.

Hän selitti myös, miksi ei väistynyt heti, kun hallituskumppanit vaativat. Äänestyksen järjestäminen oli historiallisesti tärkeää, sillä hallituksia ei kaadeta tekstiviesteillä, Rõivas sanoi.

Sillä hän viittasi sosiaalidemokraattien puoluejohtajan Jevgeni Ossinovskin tekstiviestiin, jolla puolue irtisanoi tukensa Rõivasilta.

Sosiaalidemokraatit, keskustapuolue ja IRL ovat kertoneet jo tunnustelleensa uutta hallitusta, vaikka varsinaisia neuvotteluja ei ennen vanhan hallituksen kaatumista aloitettukaan.