VR odottaa kasvua: Venäläiset shoppailijat tekevät paluun vuodenvaihteessa

Kauppojen kassakoneet nielevät taas kiihtyvään tahtiin ruplia. Moni venäläinen jatkaa kotiin Helsingistä yöpymättä.

Kotimaa
Allegro-juna laiturissa.
Yle

Vuodenvaihteen venäläismatkailijoiden sesonki näyttäisi piristyvän viime vuodesta, kertoo VR. Yhtiö ennustaa noin viiden prosentin kasvua Moskovasta ja Pietarista Helsinkiin suuntautuviin junamatkoihin uudenvuoden ja loppiaisen välisellä viikolla. Venäläiset viettävät tuolloin joululomiaan.

Tämä tarkoittaisi Helsinkiin reilua 45 000:ta venäläisvierasta. Lisäystä viime vuoteen olisi pari tuhatta, mutta takavuosien kaltaiseen vilskeeseen kaupoissa ja varsinkin hotelleissa on vielä matkaa.

Pietarin nopeisiin Allegro-juniin varataan lisäpaikkoja. Moskovan Tolstoiden lisäksi radalla liikennöi yksi edestakainen tilausjuna enemmän kuin viime vuonna, eli yhteensä seitsemän.

– Sieltä tulee perheitä, pariskuntia ja ystäväporukoita, koska kaikilla on vapaata töistä ja kouluista, sanoo VR:n Venäjän-liikenteen päällikkö Viktoria Hurri.

Toukokuussa Pietarissa pelatut jääkiekon MM-kisat siivittivät matkustajaliikenteen mukavaan vauhtiin. Koko vuonna Allegro-matkustaminen on lisääntynyt noin kuusi prosenttia vuoteen 2015 verrattuna.

Hotelleissa kaivataan venäläisiä

Pohjamudista nousseen ruplan arvolla on suora yhteys venäläisten lisääntyneeseen matkustushalukkuuteen. Hotelliyöpymisiä on kuitenkin ollut tänä vuonna edellisvuottakin vähemmän.

– Viimeisin tilastoitu kuukausi eli syyskuu oli hotelliketjuilla ainut positiivinen venäläisten osalta. Toiveita kuitenkin on, että käänne olisi nyt käsillä, sanoo Matkailu- ja ravintolapalvelut -yhdistyksen puheenjohtaja Timo Lappi.

Allegron aikataulu on rakennettu niin, että Helsingissä tai Pietarissa vierailevan ei tarvitse yöpyä perillä. Se mahdollistaa ostosmatkailun päiväseltään. Samoin Moskovasta tuleva Tolstoi on yöjuna, joka seisoo määränpäässä päivän ja jatkaa yötä vasten takaisin.

Näyttäisikin siltä, että venäläiset säästävät ruplansa pääkaupunkiseudun kauppoihin ja välttämättömiin ravintolakäynteihin, mutta majoittajat jäävät vielä nuolemaan näppejään.

Shoppailumatkailun paluuta tukevat myös Viktoria Hurrin tiedot Allegro-junien tax free -palautustoiminnasta: kassakoneet kilisevät taas ruplista. Ostoksia ja tuliaisia kertyy vieraiden matkaan tuntuvasti aiempaa enemmän.