Donald Trump presidentiksi – tässä 6 kohdan pikakertaus vaalipäivästä

Yhdysvallat valitsi Trumpin ja tämä siitä seurasi. Yle kokosi keskeiset tapahtumat ja reaktiot Donald Trumpin vaalivoitosta.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump
Donald TrumpMikhael Reynolds / EPA

1. Trump vei vaa'ankieliosavaltiot. Republikaaniehdokas sai äänestäjät puolelleen Floridassa, Ohiossa ja Pohjois-Carolinassa. Etukäteen oli tiedossa, että Trumpin oli voitettava Hillary Clinton näissä jokaisessa vaa'ankielessä tullakseen valituksi.

Ääntenlaskenta on vielä muutamassa osavaltiossa epävarma, mutta Trump on varmistanut yli 270 valitsijamiestä – määrän, joka ratkaisee voiton.

2. Clinton keräsi 228 valitsijamiestä ja saattaa saada lisääkin muutamasta osavaltiosta, joissa tulosta ei ole vielä voitu täpäryyden takia kertoa. Voitto näissä ei tulisi riittämään.

Yllättäen Clinton ei antanut yöllä minkäänlaista lausuntoa tappiostaan. Kampanjapäällikkö John Podesta kertoi puhetta odottaneille äänestäjille, että on aika mennä kotiin nukkumaan. Keskiviikkona tappionsa nieltyään Clinton astui esiin ja toivoi menestystä Trumpille.

*3. Maailma lyötiin ällikällä. *Clintonin johto mielipidekyselyissä oli ollut viime metreilläkin melko vakuuttava. Pääministeri Juha Sipilän sanoin Clinton "oli veikkaukseni eilen, niin kuin monen muunkin veikkaus Suomessa". EU:n ulkoministerit aikovat kokoontua sunnuntaina Brysselissä ylimääräiseen kokoukseen vaalituloksen tiimoilta. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi, ettei kaunistele tilannetta vaan asiat todennäköisesti vaikeutuvat.

Marrakeshin ilmastokokouksessa aktivistit synkistelivät, kun taas Amnesty International pyysi Trumpia kunnioittamaan ihmisoikeuksia "myrkyllisestä retoriikastaan" huolimatta. Venäjän duuma puhkesi taputuksiin kuultuaan Trumpin voitosta.

Trumpin kannattajia
Donald Trumpia kannattavat Diana Isaac, Dario Jimenez ja Osiris Register osoittivat tukeaan Floridan Casselberryssä.Scott A. Miller / EPA

*4. Pörssit säikähtivät. *Rahamarkkinoille Clintonin presidenttiys olisi tarkoittanut tasaista Barack Obaman linjan jatkoa, mutta Trump tuo arvaamattomuutta. Euroopan suuret pörssit ovat keskiviikkona olleet 1–2 prosentin alamäessä.

Meksikon peso romahti 8,5 prosenttia. Trump oli vaalikampanjassaan uhonnut rakentavansa rajamuurin kitkeäkseen laittoman siirtolaisuuden – ja lähettävänsä muurin laskun Meksikon hoidettavaksi. Trump aikoo myös repiä vapaakauppasopimuksia.

5. Republikaanit saivat värisuoran. Vaaleissa republikaanit näyttäisivät pitävän enemmistön sekä 100-paikkaisessa senaatissa että 435-paikkaisessa edustajainhuoneessa, kertovat yhdysvaltalaisten TV-kanavien ennusteet. Yhdysvalloissa valittiin presidentin ohella kaikki edustajainhuoneen jäsenet sekä kolmannes senaatin jäsenistä.

Jos kaikki kolme instituutiota ovat samalla puolueella, sen lakiesitysten läpimeno on sujuvampaa.

6. Brexit, Trump – mitä seuraavaksi? Kun Britannia äänesti keskikesällä eroavansa EU:sta, se yllätti yhtä lailla kuin Trumpin voitto.

Molemmat äänestystulokset voivat olla alkusoittoa populismin ja nationalismin menestykselle tulevissa vaaleissa Euroopassa. Kantaako tämä aalto, se jää nähtäväksi ensi vuonna Ranskassa. Tuolloin presidenttiehdokkaana nähdään Ranskan äärioikeistoa johtava Kansallisen rintaman Marine Le Pen.