Veneitä vielä paljon vesillä – jää voi aiheuttaa pahoja vahinkoja

Veneilijät yllättyivät aikaisesta talven tulosta.

Parainen
veneitä
Eino Kossila / Yle

Poikkeuksellisen aikaisin alkanut talvi on saanut veneilijät hämilleen. Stormälön satamassa Paraisilla oli keskiviikkona vesillä vielä kymmeniä veneitä.

Yksi venettä nostamaan tulleista oli Henkka Fröberg.

– Talvi yllätti veneilijät. En muista, että tällainen aikainen talvi olisi koskaan yllättänyt näin pahasti. Viime viikonloppuna olimme vielä purjehtimassa ja kivaa oli, vaikka vähän kylmä olikin, Fröberg sanoo.

Talvi on yllättänyt myös monet muut. Yrittäjä Kenneth Virta Båt-Vene K. Virrasta nostaa päivittäin talviteloille useita veneitä. Stormälön satamaan saapuu veneitä myös muualta, sillä monissa satamissa vesi on jo jäässä.

Vakuutus ei korvaa jään aiheuttamia vahinkoja

Osa veneilijöistä pitää tarkoituksella veneensä vielä vesillä. Ensi viikoksi on luvattu plussakeliä. Kenneth Virta myös arvelee, että veneen vesille jättämiseen on usein syynä raha.

– Ylös nostamisen lisäksi veneen talvisäilytys maksaa, Virta muistuttaa.

Pakkanen ja jää voivat tehdä veneille pahojakin vaurioita. Rahanmenoa voi siis olla tiedossa myös silloin, jos veneen jättää veteen liian pitkäksi aikaa. Vakuutusyhtiötkään eivät pääsääntöisesti korvaa jäätymisen veneelle aiheuttamia vahinkoja.

Kenneth Virta kuitenkin sanoo, että aivan vielä ei tähän riskiä ole – ainakaan Paraisilla.

– Syvä vesi on vielä 6–7-asteista. Kun se menee alle neljän asteen, se menee jäähän. Eilenkin nostimme yhden veneen, jossa ei ollut patterit päällä. Ei siellä silti ollut hanat jäässä. Vesi suojaa veneitä vielä, Virta sanoo.