1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapin matkailu

Vanhasta pankista muokattu hostelli tulee jakamaan Rovaniemen matkailun nousuhuumaa

Yhteiset kokemukset Filippiineillä saivat nuoret matkaajat perustamaan hostellin Rovaniemelle. Yrittäjäkaksikon keskeisenä tavoitteena on tarjota matkailjoille helposti lähestyttävä kodinomainen asumismuoto.

Lapin matkailu
Antti Piiparinen ja Tuulia Repo avaavat uudentyyppisen majoitusyrityksen Rovaniemelle.
Antti Piiparinen ja Tuulia Repo avaavat uudentyyppisen majoitusyrityksen Rovaniemelle.Raimo Torikka / Yle

Aivan Rovaniemen ydinkeskustaan useiden hotellien puristukseen on valmistumassa hostel-majoitusliike. Hostelliin tulee 23 hotellitasoista kahden tai useamman hengen huonetta sekä kolme kymmenen hengen yhteismajoitushuonetta tai makuusalia eli dormitoria tai dormia. Petipaikkoja on yhteensä 79.

– Nimenomaan haluttiin olla hostelli, että ihmisillä olisi helppo tulla tänne. Olisi semmoista yhteisöllisyyttä. Ihmiset tapaisivat helposti toisiaan ja se jotenkin enemmän meidän näköinen juttu, perustelee yrittäjä Tuulia Repo.

– Me odotellaan ihan kaikenlaisia ja kaikenikäisiä asiakkaita, että ihan mummosta vauvaan ja ihan kaikenmaalaisia, lisää Tuulian yrittäjäkumppani Antti Piiparinen.

– Tänne tulevat varmaan lähtökohtaisesti pienemmällä budjetilla liikkuvat ja ehkä sitten hiukan rennommat ihmiset, arvailee tulevaa asiakaskuntaansa Antti Piiparinen.

Yhteismajoitushuone Hostel Cafe Koti -hostellissa.
Tuulia Repo esittelee dormian.

Kodinomaista majoittumista

Hostellit ovat usein avoinna lähinnä kesä- tai matkailukausina, mutta nykyisin on paljon myös ympärivuotisia hostelleja. Hostelleissa hintaan kuuluu yleensä vain majoittuminen. muita palveluita voidaan hankkia lisähinnalla.

Paljon matkustaneina yrittäjät pyrkivät tarjoamaan sitä mitä itsekin haluavat matkoillaan.

– Koti kuvastaa kaikista parhaiten sitä mitä me halutaan tuoda julki. Meidän hostelli on sellainen lämmin helposti lähestyttävä paikka, kodinomainen ja paikallinen, aito, kuvailee Tuulia Repo avattavaa yritystään.

Rakentaminen vielä kesken

Valtakadulla olevan entisen pankkirakennuksen omistaa suomussalmelainen perheyritys jossa osakkaana on myös hostellin toinen yrittäjä Antti Piiparinen.

Rakennukseen valmistuvan hostellin ensimmäinen ja toinen kerros ovat edelleen keskeneräisiä ja sisällä on yhä kiivas rakentaminen käynnissä. Tavoitteena on avata hostellin ovet marras-joulukuun vaihteessa, joskin pieni pelivara on jätetty.

– Meillä on otettu järjestelmään ensimmäiset varaukset 9.12, niin silloin viimeistään on oltava valmiita. Siitä ei ole kahta sanaa, silloin on oltava kaikki kunnossa, sanoo yrittäjä Antti Piiparinen.

Hostellin kahvila on vielä keskeneräinen

Monipuolisuus Rovaniemen etu

Yrittäjät pitävät hyvänä että Rovaniemeltä löytyy hotellien lisäksi monen muunkin tasoista majoitusta. Myös Airbnb hyväksytään samalle viivalle.

– Hyvä, että täällä on kaikenlaista tarjolla ja uskoisin, että kaikille meille riittää asiakkaita. Varsinkin nyt kun tosiaan on tulossa vielä tosi paljon uusia turisteja Rovaniemelle. Minusta on hyvä, että kaikille löytyy sitä mitä he haluavat, kaikenlaista majoitusta, vakuuttaa Antti Piiparinen.

Hostellit ovat yleensä edullisia ja tarjolla on usean hintaluokan majoitusta. Hostel Cafe Koti tarjoaa majoitusta dormiassa halvimmillaan 25 euron hinnalla ja sesonkina 30 euron hinnalla.

Kahden hengen huoneesta joutuu edullisimmillaan maksamaan 69 euroa ja sesonkina 99 euroa. Kolmen ja neljän hengen huoneiden hinta vaihtelee sesongin mukaan samalla kaavalla.

– Pakko on reagoida sesonkeihin ja käyttää tilannetta hyväksi. Silloin se tulos yleensä saadaan aikaiseksi. Sesongin ulkopuolella on järkevää myydä edullisemmin. On parempi että huoneista maksetaan jotain kuin, että ne olisivat tyhjillään, perustelee hintojen vaihtelua Tuulia Repo.

Lue seuraavaksi