1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lannoitteet

Tutkimus: Ohra kasvaa hyvin virtsan voimalla

Festivaalikansalta kerätty virtsa sai ohravainiot kasvamaan yhtä hyvin kuin apulanta.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Festaripissa sai ohrapellot kasvamaan Hämeessä
Yle Uutiset Pirkanmaa: Festaripissa sai ohrapellot kasvamaan Hämeessä

Virtsan lannoitekäyttöä testattiin kuluneena kesänä Iittalassa ja Kangasalla. Toukokuussa kahdelle hämäläiselle ohrapellolle levitettiin edelliskesänä useilta festivaaleilta kerättyä pissaa.

Biourea–hankkeessa saadut viljelykokeiden tulokset ovat lupaavia. Tulosten mukaan virtsalla kasvatetun ohran laskennallinen kokonaissato hehtaaria kohti oli vähintään yhtä hyvä kuin keinolannoitteella kasvatetun viljan. Molempien lannoitettujen alojen kokonaissato oli selkeästi lannoittamatonta suurempi.

Tutkimuksen mukaan virtsa näyttäisi olevan tehokas lannoite ja nyt tehdyissä kokeissa se oli myös hygieeniseltä laadultaan turvallinen. Vasta loppuvuodesta kuitenkin selviää, näkyvätkö lääkejäämät ohranjyvissä.

Vaikka virtsan lannoitekäyttöön liittyy paljon mielipiteitä ja mielikuvia, hankkeen kokeet ovat myös herättäneet valtavan määrän kiinnostusta. Tutkijat arvioivat, että isoimmat esteet virtsan lannoitekäytölle ovat toisaalta puuttuvat keräys- ja käsittelyjärjestelmät, toisaalta ennakkoluulot.

Biourea-hanke on Tampereen ammattikorkeakoulun, Käymäläseura Huussi ry:n ja Suomen ympäristökeskuksen yhteishanke. Virtsaa kerättiin kesällä 2015 lukuisilta festivaaleilta, yksityistalouksilta ja TAMK:in kampukselta.

Hankkeen viljelykokeiden ja elinkaarianalyysin tulokset julkistettiin keskiviikkona Biourea-hankkeen loppuseminaarissa Tampereella.

Katso tästä Pirkanmaan uutisten juttu aiheesta.