Populismi saattaa valloittaa Euroopan – Trump näytti esimerkkiä

Edessä ovat vaikeat ajat. Euroopan asema nättää heikkenevän ja erityistä huolta kannetaanturvallisuudesta ja taloudesta.

A-studio
Susanna Turunen ja vieraita.
Yle

Vapaakauppasopimus EU:n ja Yhdysvaltojen välillä on tulevan presidentin Donald Trumpin protektionisten kantojen vastainen, joten transatlanttinen TTIP-sopimus on vaarassa tai vähintäänkin vaikeuksissa. Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulos on herkkua medialle, mutta myrkkyä politiikassa. Vahvimmaksi vallankäyttäjäksi siirtyy henkilö, jonka puheet ovat herättäneet paljon kysymysmerkkejä ja epätietoisuutta tulevasta.

– Euroopan on nyt aika ottaa ohjat omiin käsiinsä eikä odottaa mitä Trump tekee, arvioi David Herszenhorn, POLITICO –lehden toimittaja.

Hän on toiminut vuosia sekä Washington D.C.:ssä että Moskovassa New York Times -lehden kirjeenvaihtajana. Herszenhornin mukaan politiikan ulkopuolelta tulevalta Trumpilta menee kauan ennen kuin oma pakka on kasassa, saatikka sitten todelliset kannat muun maailman huoliin.

Yhdysvaltojen vaaleissa lähes kaikki ennakkoarviot menivät pieleen molemmin puolin Atlanttia. Trump voitti selvästi Hillary Clintonin.

– Tällä vaalivoitolla voi olla hyvinkin seurauksia Euroopassa, sanoo Yhdysvaltojen German Marshal Fundin pääjohtaja Ian Lesser.

Ensimmäisten eurooppalaisten onnittelijoiden joukossa olivat Ranskan Front National – puolueen populistijohtaja Marine LePenn ja Hollannin Vapauspuolueen kiistelty johtaja Gert Wilders.

Molemmat toivovat protektionistiselle ulko- ja sisäpolitiikalleen voittoa ensi vuoden parlamenttivaaleissa. Myös Saksassa tuttua politiikkalinjaa vastustava Vaihtoehto Saksalle –puolue kerää erä eräiltä pisteet kotiin. Saksassa on myös vaalit vajaan vuoden kuluttua.

Esimakua saatiin Brexit-äänestyksestä, jota ennen kukaan ei halunnut uskoa, että Brexit-kanta voittaa. Yhtälailla Trumpin mahdollisuudet aliarviointiin tai sitten äänestäjien mieliä ei osattu lukea.

Latvian entinen ulko- ja puolustusministeri, nykyinen europarlamentaarikko Artis Pabriks on huolissaan yhtälailla Latvian kuin Itämeren alueen turvallisuudesta.

– Pieni maa kuten Latvia ei pärjää yksin, hän sanoo.

Pabriksia huolettavat Trumpin puheet Yhdysvaltojen Nato-velvoitteiden vähentämisestä Euroopassa. Yhtälailla Trump on valmis hyväksymään Venäjälle pitkälle menevän etupiiriajattelun. Trumpin voiton seurauksien arviointi vie aikaa EU-maiden vallan käytävillä.

Artis Pabriksin, Ian Lesserin ja David Herszenhornin ajatuksia Trumpin valinnan vaikutuksista Euroopalle A-studiossa tänään klo 21:05 alkaen.