1. yle.fi
  2. Uutiset

Obama: Ei kyynistytä – Trumpin voitonpuhe rohkaisi minuakin

Trumpin voitto tietää selvää muutosta politiikkaan istuvan presidentin Barack Obaman 8 vuoden jälkeen. Hän kehottaa joukkuettaan nostamaan päät pystyyn.

USA:n presidentinvaali
Barac Obama

Yhdysvaltain istuva presidentti Barack Obama sanoi keskiviikkona rohkaistuneensa seuraajakseen nousevan Donald Trumpin voitonpuheesta.

– Toivon, että hän pitää saman hengen läpi muutoksen, Obama kertoi ensimmäisessä puheessaan Trumpin valinnan jälkeen.

Vaalituloksen ratkettua Trump esiintyi huomattavasti sovinnaisemmin kuin raastavan kampanjan aikana – hän muun muassa ylisti vastaehdokas Hillary Clintonia, toivoi demokraattien ja republikaanien kannattajien yhteentuloa sekä maalaili kansainvälisiin suhteisiin kiistattomuutta ja kumppanuutta vihamielisyyden ja konfliktin sijaan.

Ei ole salaisuus että meillä on mielipide-eroja. Niin oli minulla ja Bushillakin.

Barack Obama

Obama myönsi olevansa surullinen "oman joukkueen häviöstä", mutta toisti samaa kuin Trump: kansa ei ole etukädessä demokraatteja ja republikaaneja, vaan yhdysvaltalaisia.

– Sen kuulin Trumpin kommenteista viime yönä. Sen kuulin myös, kun puhuin hänelle suoraan. Ja rohkaistuin tästä, Obama tunnusti.

– Ei ole salaisuus että meillä on merkittäviä mielipide-eroja, mutta niin oli minulla ja (edeltäjälläni) George W. Bushillakin.

Omalle tiimilleen eli demokraateille Obama esitti pyynnön nostaa päät pystyyn. Hänellä oli myös erityinen viesti nuorille, jotka lähtivät nyt politiikkaan mukaan ensimmäistä kertaa ja ehkä joutuivat pettymään: älkää kyynistykö älkääkä luulko, ettette voisi muuttaa maailmaa.

Trumpin suunta kuin kuolinisku Obaman työlle

Obama soitti presidentinvaalin voittaneelle Donald Trumpille jo aamuyöllä onnittelupuhelun, johon hän omassa puheessaankin viittasi. Istuva presidentti ja hänen seuraajansa aikovat tavata torstaina keskustellakseen Yhdysvaltain johtajan vaihtumiseen liittyvistä asioista – sekä vaaleissa jakautuneen kansan yhdistämisestä. Trump aloittaa presidenttinä 20. tammikuuta ensi vuonna.

Barack Obama ja varapresidentti Joe Biden Valkoisen talon pihalla 9. marraskuuta 2016.
Barack Obama ja varapresidentti Joe Biden Valkoisen talon pihalla 9. marraskuuta 2016.EPA / Jim Lo Scalzo

Republikaanipuolueen Trump on vaalikampanjassaan kritisoinut Obamaa kärkkäästi sanomalla muun muassa, että Venäjän Vladimir Putin on presidenteistä parempi.

Trumpin voitto tietää selvää muutosta politiikkaan Obaman kahdeksan presidenttivuoden jälkeen. Tätä alleviivaa se, että vaaleissa republikaanit ottivat enemmistön myös senaatissa ja edustajainhuoneessa.

Vaikka Obaman perintö hälvenee, hän lupaa kaikin tavoin varmistaa rauhanomaisen vallanvaihdon. Hänen kahdeksanvuotinen hallintonsa on "ilman fanfaareja ja huomiota" tehnyt maan johtamisesta palvelualttiimpaa ja tehokkaampaa, Obama vakuutti.

– Se työ jättää seuraavalle presidentille vahvemman ja paremman maan kuin kahdeksan vuotta sitten.

Toki Obama muisti puheessaan myös katkerasti vaalit hävinnyttä Hillary Clintonia. Naisen historiallinen ehdokkuus on Obamasta viesti, että "tyttäremme ympäri maan voivat saavuttaa politiikan korkeimmat asemat".

– En voisi olla ylpeämpi hänestä.

Lue seuraavaksi